Borůvkový rychlo-koláč ve dvou variantách
Ingredience
- 225 g Hladká mouka
- 70 g Cukr krupice
- 1 špetka Sůl
- 1/2 ks Kypřící prášek
- 1 ks Vejce
- 1 ks Vanilkový cukr
- 120 ml Olej nebo máslo
Instrukce
- Letošní úroda borůvek zatím slibuje bohaté kuchařské a kulinářské nápady. Co nespotřebuji v čerstvém stavu, okamžitě zamrazuji a mám tak štědrou zásobu tohoto báječného lesního ovoce po celý rok.Plody borůvek obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karoteiny, provitamín A, vitamín C a vitamíny skupiny B. Dále pak draslík, hořčík, chrom, mangan, měď, zinek a železo.Preventivně působí proti infekcím, prodlužují život, napomáhají odvodňování, snižují hladinu cholesterolu v krvi, ochraňují buňky před volnými radikály a jsou pomocníkem při snižování tělesné váhy.Recept na tento bleskový koláč rozhodně vyzkoušejte. Nezabere příliš mnoho času na přípravu, zato s výsledkem se rádi pochlubíte. Připravila jsem pro vás dvě varianty. Jednu zdravou s použitím celozrnné mouky a druhou pro ty, kteří mají rádi klasiku.Tak pojďme na to!Co budete potřebovat?Rychlo-koláč zdravá varianta2 hrnky Bio pšeničné moukyšpetka soli1 kypřící prášek1 vajíčko6 cl javorového sirupu (nebo medu)100 ml kokosového oleje125 ml vlažné vodyDo mísy nasypte mouku a přisypte kypřící prášek. Dobře promíchejte a osolte. Přidejte ostatní suroviny a dobře těsto promíchejte, aby neobsahovalo žádné hrudky.Připravte si koláčovou formu o průměru 26 - 30 cm, kterou vyložte pečícím papírem. Pokud nemáte kulatou, použijte menší pekáček o velikosti 20 x 25 cm.Troubu si rozpalte na 180 °C.Těsto vlijte do formy na pečící papír a uhlaďte. Povrch posypte 1 hrnkem borůvek a zasypte křupavou drobenkou.Drobenka:2 PL kokosového oleje5 PL celozrnné BIO pšeničné mouky8 PL třtinového cukrukůra z 1/2 limetkySuroviny dobře promíchejte a proměte mezi prsty. Musí se drobit. Posypte na koláč a vložte do trouby. Pečte cca 30 - 35 minut při teplotě 180 °C. Proveďte test špejlí, zda je těsto řádně propečené. Vytažená špejle musí zůstat suchá. Rychlo-koláč ve staré dobré klasiceTroubu si předehřejte na 180 °C. Potřebovat budete 1 hrnek borůvek.A teď si připravte velmi snadné těsto:225 g hladké mouky, kterou prosejte - nakypříte a provzdušníte její texturu70 g krupicového cukru1 vanilkový cukr1 vajíčko - lehce prošlehané1/2 kypřícího prášku do pečiva120 ml oleje nebo máslašpetka soliNa drobenku pak vezměte:6 PL hrubé mouky8 PL krupicového cukru8 PL olejeHladkou mouku prosejte a přisypte k ní kypřící prášek. Dobře promíchejte a osolte. Přidejte ostatní suroviny a vymíchejte v hladké jemné těsto bez hrudek.Těsto vlijte do koláčové formy o průměru cca 26 cm nebo pekáčku o velikosti 20 x 25 cm vyloženého pečícím papírem. Posypte borůvkami a zasypte drobenkou. Vložte do trouby a pečte př 180 °C cca 35 - 40 minut. Opět proveďte test se špejlí. Po vytažení musí zůstat suchá.