Quiche - vyslovujeme "kiš" 🙂
Ingredience
- 150 g Hladká mouka
- 120 g Studeného másla
- 1 špetka Sůl
- 6 lžíce Ledová voda
- 4 ks Vejce
- 250 ml Smetana 30%
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Pepř
- Bazalka
- 150 g Sýr gouda
- 200 g anglické slaniny nebo kvalitní šunka
Instrukce
- Když jsem žila v Anglii, kupovala jsem si quiche - slaný koláč, celkem často. Dlouho jsem si myslela, že quiche pochází právě z Anglie, až nedávno, kdy jsem se rozhodla připravit si ho, jsem se dočetla, že prvotně pochází z Německa a v současnosti je považován za typicky francouzský pokrm. Ať už vznikl kde chtěl, jedno se mu nezapře, je to lahůdka.Quiche se skládá z křehkého těsta a náplně.Obávala jsem se, že se mi nepovede zpracovat těsto - ale povedlo se, takže se povede i vám.Z mouky a studeného másla si připravte drobenku, pracujte rychle, těsto nesmí být moc přepracované. Přidejte špetku soli a ledovou vodu - vypracujte hladkou lesklou kouli. Tu zabalte do folie a na hodinu dejte do lednice. Náplň do quiche si připravíme tak, že v misce smícháme vejce, smetanu, nastrouhaný sýr a slaninu (případně šunku) plus koření (sůl, muškátový oříšek, pepř). Pokud budete dávat do náplně anglickou slaninu, orestujte ji předtím na pánvi, abyste se zbavili tuku. Se surovinami můžete experimentovat, údajně chutná dobře i s cibulí, rajčaty, kozím sýrem - je to na vás.Z lednice si vytáhněte odpočinuté těsto. Rozválejte ho a rozprostřete do formy na koláč nebo dort, já použila nižší skleněnou formu. Těsto na pár místech propíchejte vidličkou, vyložte pečícím papírem, nasypte na dno fazole nebo čočku, abyste těsto zatížili - tak se těsto nenafoukne. Takto připravené těsto předpečte v troubě asi 10 min na 190 stupňů. Vytáhněte těsto z trouby, vlejte náplň a dejte péct na dalších přibližně 30 minut. Nepečte zbytečně dlouho, ať je náplň šťavnatá.Mě se náplň trošku vyboulila, možná jsem jí měla moc, ale nevadí, quiche byl i tak opravdu moc dobrý (musím se pochválit).Je to trošinku pracnější, ale příjemná změna od všech těch sladkých koláčů.