Skvělý kynutý koláč pro chvíle pohody
Ingredience
- 1 hrnek Polohrubá mouka
- 1 a1/2 hrnek Hladká mouka
- 1/2 hrnek Cukr moučka
- 1/2 hrnek Olej
- 1 hrnek Vlažné mléko
- 1 ks Kypřící prášek
- 21 g Droždí
- 1 ks Vejce
- 1 špetka Sůl
Instrukce
- Pochoutky z naší chaloupky"Na samotě u lesa" i tak by se dala popsat poloha naší chaloupky uprostřed krásné šumavské přírody. Čerstvý vzduch, vůně jehličí a zpět ptáčků - to jsou první vjemy, které si začínám užívat, jen co otevřu dveře svého auta, ještě stále s prachem z města na kapotě. Pokaždé se těším, jak si uvařím šálek skvělé kávy, posadím se na terasu, otevřu knihu své oblíbené autorky Jude Deveraux a ponořím se do magického děje příběhu. Nechám si své vlasy pohrávat vánkem, upíjím po douškách lahodný mok a představuji si, jak jsem hlavní hrdinkou románu, do které se zamiloval hrabě Tavis.Ale, abych na chaloupce jen nelenošila, mám okolo ní krásnou zahrádku plnou květin, ovocných stromů a keřů. S láskou o ní pečuji a s hrdostí pak sklízím její plody. Teď je doba ostružin a letos jich máme metráky. Místo knižního bestselleru mám v ruce zavařovací sklenice a "peču" domácí čaj. Pár jich dávám do mrazáčku a zbylé na můj (rychlo)koláč. Měním prostor terasy za kuchyni, na sebe věším zástěru a do ruky beru vařečku.Recept na moji vychytávku báječného letního koláče, který miluje nejen moje rodina, ale i mlsný soused, který jej cítí z mé trouby na sto honů.Budete potřebovat (jako obvykle si k ruce vezměte hrníčky):1 hrnek polohrubé mouky1 a 1/2 hrnku hladké mouky1/2 hrnku cukru moučka (lze použít i krupici)1/2 hrnu oleje1 hrnek mléka (teplého, do kterého rozdrobíte droždí společně se lžící cukru)1/2 kostky droždí (21 g)špetka soli1 vajíčko1 kypřící prášek do pečivaDo mísy nasypejte prosátou mouku s kypřícím práškem, cukrem a solí. Přidejte vajíčko, vzešlý kvásek z mléka a droždí. Promíchejte a přilijte olej. Všechny suroviny prohnětejte (já používám robot) a dejte na 10 minut odpočinout. Těsto se nemusí nechávat kynout, což je úžasně ušetřený čas.Předehřejte si troubu na 170 °C, plech si vyložte pečícím papírem a připravte ostružiny (nebo jiné letní ovoce, kompot, tvaroh, co máte doma k dispozici).Z těsta připravíte 3 bochánky, které na plechu vytvarujete do podoby kola. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a poklaďte ovocem.Tip: na závěr oslaďte cukrem a můžete zasypat drobenkou.Můj osvědčený recept na voňavou a křupavou:1/2 hrnku oleje1 hrnek polohrubé mouky1/2 hrnku cukru krupice2 PL perníkového koření1 vanilkový cukrVše dobře smíchejte a "rozdrobte". Dle potřeby přidejte mouku. Drobenka musí být krásně jemná a sypká.Koláč pečte 20 minut v elektrické troubě.