Žitný chléb
Ingredience
- 1 kg Žitná mouka
- 1 lžíce sůl
- 1 lžíce Klmín
- 2 lžíce Ocet
- 6,5 dcl Vlažná voda
- 2 ks Sušené droždí
Instrukce
- Pečeme doma bez pšenice a žitný chléb je výborný.Vyzkoušejte ho taky, není to vůbec těžké. Na vále nebo v míse smícháme mouku se solí, přidáme ocet,kmín, sušené droždí (na 1 kg mouky) a postupně zapracujeme vlažnou vodu.Dobře prohněteme, nejlépe rukama, až se těsto nelepí.Případně přidáme trochu mouky.Těsto je tužší než na kynuté buchty.Vytvarujeme 2 veky chleba a necháme asi hodinu na teplém místě kynoutna plechu nebo ve vymazané formě přikryté utěrkou.Lze tvořit i jiné tvary.Před pečením můžeme potřít vodou. Pečeme v předehřáté troubě 60 minut na 180ˇC.Přeji dobrou chuť 🙂