Rajčatová polévka
Ingredience
- 3/4 kg Rajčata - co nejzralejší
- 4 stroužek Česnek
- 3/4 ks Cibule
- 1/2 l Zeleninový vývar
- 1 hrst Bazalka, tymián, oregano, rozmarýn
Instrukce
- Rajčata na spodní straně nařízneme do kříže, aby se lépe loupaly. Vodu v hrnci na zapékání přivedeme k varu, rajčata v ní necháme spařit 20 až 30 sekund a ihned je přendáme do studené vody. Z rajčat oloupeme slupku a vyřízneme tvrdé středy.Hrnec postříkáme olivovým olejem, naskládáme do něj na osminky rozkrájená rajčata, čerstvé bylinky trošku schováme mezi rajčata. Navrch přidáme cibuli nakrájenou na hrubší klínky a celé stroužky česneku i ve slupce - velmi důležité kvůli výsledné chuti! Osolíme a opět postříkáme olivovým olejem. Pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 220°C, dokud cibule nezačne chytat barvu.Po upečení uložíme stranou cibulku a část rajčat.Stroužky česneku vymáčkneme ze slupky zpět do hrnce a vše rozmixujeme. Podle hustoty a vlastních preferencí přilijeme vývar a chvilku povaříme. Vrátíme uschovaná rajčata s cibulí, ochutíme solí, mletým pepřem, citronem, případně třtinovým cukrem a smetanou, ale opatrně, polévka by neměla být sladká.Výborná samotná i se sýrovou bagetkou, zakysanou smetanou, čerstvou bazalkou, či strouhaným sýrem.Pokud si chcete polévku vylepšit, můžete do receptu přidat i Italská rajčata z plechovky. Přece jen u nás ty rajčata nedozrají do tak skvélé chuti... Tento recept je z minimální možné dávky rajčat, pokud máte ze zahrádky, nebojte se uvařit si hned dvojnásobnou dávku této výtečné polévky. 😉