Rychlá buchta se švestkami
Ingredience
- 300 g Bílý jogurt
- 200 g Zakysaná smetana
- 2 hrnek Polohrubá mouka
- 1 hrnek Cukr
- 2 ks Vejce
- 1/2 ks Prášek do pečiva
- Ovoce
- 160 g Hrubá mouka
- 80 g Máslo
- 80 g Cukr krupice
- dle chuti Skořicový cukr
Instrukce
- Nevíte, co s úrodou švestek? Zkuste recept na skvělou buchtu podle RED.MIKY.Toto těsto používám s jakýmkoliv ovocem. Nikdy mi moc nešlo kynuté těsto, tak se ke mně jednou dostal tento recept, který jsem si trochu poupravila a u nás v rodině je velice oblíbený. A hlavně - je opravdu rychlý a vláčný více dní (pokud tedy vydrží, většinou se rychle sní). 🙂Veškeré suroviny (kromě drobenky, skořicového cukru a ovoce) si smícháme dohromady a vytvoříme trochu tekutější těsto (není tak tuhé jako kynuté). Potom ho vylijeme na vymazaný plech/pekáč nebo vystlaný pečícím papírem (já jsem použila mísu o rozměrech cca 27x27 cm, protože má manžel rád více těsta, ale určitě poslouží i větší plech, potom je těsto nižší, ale více vynikne chuť toho ovoce - je to na chuti každého). Poté poklademe na těsto ovoce, které jsme zvolili.Jako poslední krok přidáme posypku. Každý ji dělá jinak, já používám ty suroviny, které jsou uvedeny v ingrediencích, ale zvolte si tu svou, kterou máte rádi. Taky doporučuji přidat do posypky mletý badyán, voní to úžasně! A kdo má rád vůni skořice, tak přidá ještě skořicový cukr nebo jen mletou skořici. 🙂Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme tak dlouho, dokud nebude povrch zlatavý. Každá trouba peče jinak, u elektrické bych pekla na cca 180 stupňů, u plynové na střední stupeň. Většinou to trvá přibližně půl hodiny, ale je to opravdu hodně individuální. Abych si byla jistá, že je buchta hotová i uvnitř, tak do ní píchnu špejlí a pokud se mi těsto na ni nelepí, je hotová. 🙂 Kdo chce, může na úplně závěr posypat mletým cukrem.Jinak co se týče názvu buchta, tak pro někoho je tohle třeba koláč. U nás v rodině se však koláč říká jen těm tzv. svatebním a cokoliv jiného je buchta. Tak proto tento název, kdyby se někomu zdálo, že není přesný.Přeji vám dobrou chuť a ať se dílo podaří, budete-li ho zkoušet. 🙂