Jak správně rozdělit příjem: Základní pravidlo pro finanční stabilitu

Pár dnů před výplatou nemáte ani na rohlík? Co děláte špatně?
Čím to, že zatímco moje kamarádka – prodavačka vyjde s 12 000 Kč výplaty a dokonce ušetří na dovolenou, já nejsem schopná vyjít téměř s trojnásobkem? Kde dělám chybu a jak to mám udělat, aby se mě peníze také držely?

Na to existuje úplně jednoduché doporučení. Je třeba si peníze dělit stále stejně, ať vyděláváme 12 nebo 50 tisíc korun. Můžeme k tomu použít známé pravidlo rozdělení příjmu 1-7-2 nebo-li 1 (10%) odměna sobě, 7 (70%) režie spojená s naším životem a 2 (20%) úspory a rezervy.
Jak zacházet s penězi

Z vlastní zkušenosti vím, že je možné žít spokojeně a plnohodnotně i s malým příjmem. Když jsem vydělávala 5 tisíc nebo 12 tisíc korun, dokázala jsem si našetřit na zahraniční dovolenou i kvalitní značkové zboží. Pravidelně jsem si odkládala například 500 korun měsíčně bokem a u ostatních peněz jsem dobře zvažovala, za co je vynaložím. Byla jsem ve svém hospodaření mnohem obezřetnější a myslím, že jsem používala hlavně zdravý (selský) rozum.

S narůstajícím příjmem nicméně narůstala i má chuť po věcech a zdravý rozum se trochu vytrácel. Nebylo třeba dodržovat žádná pravidla ani se chovat obezřetně, protože příjem dalece převyšoval mé základní potřeby a zůstávalo mi dostatek peněz i bez spoření a rezerv. To je ale první vykročení ke zkáze. Zcela bez jakékoliv logiky jsem nakupovala věci a služby, které mi byly nabízeny s velkou pompou přes reklamu a marketing, a zapomněla jsem se ohlížet – zda za své peníze dostávám kvalitu a zda všechno to, za co jsem utrácela, skutečně potřebuji. Můj zdravý rozum byl potlačen a já byla v proudu všech manipulativních technik a obchodních dovedností veškerých distribučních kanálů, které se pro prodej využívají, ať se jedná o osobní prodej, internet nebo maloobchodní řetězce.

Dnes vím, že nejdůležitější při hospodaření s penězi je používat zdravý selský rozum. Dívat se, za co utrácím, jakou hodnotu mi daná služba či věc do života přináší a vrátit se zpět k základnímu pravidlu rozdělení si příjmu. I když můj příjem dnes stále převyšuje základní potřeby, chovám se, jako kdyby byl stále 12 000 korun.

A co vy, milé ženy? Dokážete peníze ušetřit, nebo vám nezbývá ani halíř? Další rady od naší finační expertky Marcely Hrubošové si mužete přečíst v ZDE. Bude se vám hodit například rada Jak být bohatá a mít konečně tolik peněz, kolik potřebuji? nebo 5 tipů jak ušetřit v domácnosti a mnohem více.

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account