3 tipy, jak zdobit sýry a vytvořit neodolatelný
Už vám taky připadají jednohubky na Silvestra trochu nudné? Nebaví vás už volba mezi česnekovou a rybičkovou pomazánkou? Co si budeme povídat, jsou i poměrně pracné.
Pokud přemýšlíte, jak si zpestřit silvestrovské radovánky a jak pozvednout rozlučku s tímto rokem na gastronomický zážitek, máme pro vás 3 inspirativní tipy. Navíc vše zvládnete s minimálním úsilím. Stačí ke kvalitním sýrům vybrat správné doplňky jako ovoce, marmelády či ořechy a vhodně je kombinovat s vínem. Budete tak mít jistotu, že letošní Silvestr bude opravdu neodolatelný.
3 tipy, čím pozvednout kombinace se sýry na gastronomický zážitek, nám prozradil Vladimír Vaněk, head sommelier projektu www.ocenenavina.cz.
Přidejte oříšky – nemůžete udělat chybu
Ať už vlašské, pekanové, lískové, piniové, pistácie, či mandle – oříšky dodávají sýrům další element chuti a textury. Hodí se v podstatě ke všem druhům sýra a je na vašem experimentování, jaká kombinace vám bude nejvíce vyhovovat.
Ovoce a sušené plody – oživí váš sýrový talíř
Můžete použít čerstvé ovoce jako jablko, kuličky hroznů, hrušku, která se hodí k měkkým a čerstvým sýrům, fíky jsou ideální se sýry s ušlechtilou plísní na povrchu. K těm se hodí i sušené ovoce jako brusinky, švestky, meruňky. U sýrů s modrou plísní můžeme volit i více exotické datle a fíky. Hledáme spíše nedoslazované sušené ovoce, abychom je mohli kombinovat i se suchým vínem a víno nám pak kvůli sladkosti ovoce nepřipadalo kyselé.
Marmelády, čatní a povidla – instantní sýrové dezerty
Ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní na povrchu. Skvěle sedí také k sýrům s modrou plísní v kombinaci s vínem s vyšším obsahem zbytkového cukru. Doporučujeme především povidla, cibulové čatní, fíkovou či meruňkovou marmeládu.
Silvestrovská inspirace 2
Sýrové menu párované se šumivým vínem a 2 bílými víny
1. Čerstvý měkký sýr ideálně kozí + sušená meruňka a pekanový ořech + svěží suchý Sauvignon Blanc 2014, Domaine Francois Cartier, Touraine, Loira, Francie
2. Jemný sýr typu camembert, brie nebo český hermelín Krémový + sušená brusinka a blanšírované mandle + plné máslově oříškové Chardonnay, např. Bourgogne Chardonnay les Dressoles 2013, André Goichot
3. Slavnostní přípitek s Parmigiano Reggiano + balzamiková redukce a cherry rajčátko + šumivé víno Cava Brut, Grimau nebo pravé Champagne, Legras Brut.
Silvestrovská inspirace 2:
Sýrové menu párované se šumivým vínem a 2 červenými víny
1. Regionální kombinace španělského sýra Manchego + černé olivy + červené víno Rioja Reserva 2005 Bodegas Escudero ze Španělska
2. Tvrdý sýr, vyzrálá Gouda + pražená mandle + plný a ovocně koncentrovaný Cabernet Sauvignon La Villette z Francie
3. Slavnostní přípitek s Parmigiano Reggiano + balzamiková redukce a cherry rajčátko + šumivé víno Cava Brut, Grimau nebo pravé Champagne, Legras Brut.
Obě menu pro silvestrovské sýrové párování s vínem, složené ze třech oceněných vín a 500g prémiových sýrů, si můžete jednoduše vyzvednout v deli obchodě “Mám rád sýr” v Dlouhé 39. Pokud řeknete heslo: ŽENYSRO dostanete na sýry k vínům 20% slevu.
Přejeme vám vše nejlepší do nového roku a skvělé zážitky se snoubením vína a sýra.
Jste-li milovníci vína, určitě by vás mohlo zajímat i Víno a sýr: Podlehněte kouzlu jejich společné chuti! a další zajímavé tipy v naší Labužnici.
Zdroj foto:Pixabay.com