Kaváren a káv je mnoho druhů. 
Blíží se podzim, ideální čas na sezení v kavárně s kamarádkami a povídání o uplynulém létě a plánech do budoucna.

Jak poznáte, kde a kdy stojí za to utratit za kávu peníze?

Abyste si to užily ještě lépe, tento týden jsme pro vás připravili pár tipů, jak poznat dobrou kávu. Poradila nám Petra Veselá, která devět let provozovala kavárnu, soutěžila na několika mistrovstvích a nyní na nich zasedá jako porotkyně. Otevřela své vlastní školící centrum, kde pořádá kávové kurzy, a kávou doslova žije. Vyzpovídala ji pro vás kolegyně Aneta Boučková. 

Jak jednoduše rozlišit dobrou kávu od mizerné?
Nejdůležitější je v zásadě to, aby vám káva chutnala. Z profesionálního hlediska potom dobrou kávu poznáte jednoduše: důležitá je čerstvost zrnek, dobré pražení (žádná černá spálená zrna), správné umletí, čistá technologie. Dobré espresso poznáte podle cremy na povrchu, příjemného silného aroma a hlavně podle chuti samotné. Plné a zaoblené. V hodně kavárnách dostáváme místo klasického “malého” espressa velký plný šálek nedobré řídké tekutiny. Takže to poznáte i podle velikosti nápoje. U cappuccina byste měli mít centimetr krémové a jemné pěny bez bublinek. O kávu se nespálíte a základem je dobré espresso. Do pravého cappuccina se nic nepřidává – žádné kakao, skořice, cukr nebo sirup. Je to jen espresso s našlehaným mlékem.

Co to je, co nám nabízí v podnicích typu Starbucks nebo Costa Coffee? Dá se to vůbec považovat za kávu?
Tyto podniky mají svou vlastní kávu, praženou hodně na tmavo – protože většinu jejich objednávek tvoří hodně velké kávy, tak aby v mléku vynikla. Navíc používají dvojité nebo dokonce trojité dávky. Hodně těchto kaváren má automatické stroje, kdy bohužel baristé nemohou tolik ovlivnit kvalitu výsledného nápoje. Osobně preferuju jít raději do kavárny, kde dostanu svou kávu do malého porcelánového šálku a mám čas si ji vychutnat.

Jak by se měla pít káva, abychom si ji vychutnali co nejlépe?
To záleží zcela na vás. Žádný univerzální recept neexistuje, řiďte se vlastními pocity a chutí. Například v mé Knize “O kávě” najdete kapitolu o tom, jak zákazníci pijí cappuccino každý úplně jinak.
Kávové kurzy pod vedením Petry Veselé najdete zde.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account