Jak se poprat s drobnými “radostmi” rodinného života.
Sedím u počítače a bezradně poslouchám, jak se z vedlejšího pokoje ozývá chrápání. A ne jen tak ledajaké. Ani dospělý chlap by se za něho nemusel stydět. Ano, jak jste správně pochopili, nechrápe můj manžel ani potencionální milenec, chrápe můj čtyřletý syn….

Můj manžel si v klidu u svého počítače popíjí svou denní dávku bílého vína, no denní, možná už i týdenní, ale nebuďme detailisti 🙂 Takže to vypadá, že chrápání si dneska užiju dosytosti. Ale syn nám zatím na víno nechodí. Zastává totiž názor, že: „….alkohol děti nemají rádi a opilí můžou být jen dospělí, ale tatínci a maminky opilí být nemůžou, to by se pak nemohli starat o svoje děti“ – cituji doslova. Takže tudy cesta nevede.

Co však signalizuje dětské chrápání? Zvětšená nosní mandle, rýmy, ucpaný nos, dědičná dispozice?
Pojďme to prozkoumat.
Pokud dítě chrápe každou noc, je vyšetření u specialisty otorinolaryngologa –  klasicky ušní – nosní – krční, naším prvním krokem, který musíme udělat. Mělo by odhalit překážku v dýchacích cestách, která brání normálnímu dýchání a pokud je to možné, i odstranit. Pokud překážka nelze odstranit, nebo je problém závažnější, musí se přistoupit k dalším krokům. Čekají nás cesty k dalším odborníkům a vidiny prosezených hodin v čekárnách se stanou naší noční můrou. Ale co bysme pro zdraví našich děťátek neudělali. Věřte, že hodiny strávené v čekárně v systému českého zdravotnictví, jsou jen slabým odvarem toho, co byste si musela prožít ve Velké Británii. Tam byste se možná do čekárny specialisty ani nedostali.  Jelikož čekací doby na speciální vyšetření  se ve Velké Británii dají počívat na měsíce či roky….Ale o tom zase někdy příště.
Dlouhodobé opakované chrápání každou noc je nutné vyšetřit a léčit. Nejde o to, že to obtěžuje vás, ale hlavně neprospívá vašemu dítěti. Příčin chrápání může být mnoho a vypisovat zde jednotlivé příčiny chrápání by zabralo další a další stránky. Chrápání může být i neškodné a nemusí poškozovat kvalitu spánku dítěte, ale u některých dětí může být projevem začínajícího vývoje syndromu obstrukční apnoe.

Co to znamená? Zní to hrozivě a zřejmě pro matku, která občas v noci dojde dohlédnout na své dítě, to může hrozivě i vypadat. Jedná se o to, že dítě během chrápání opakovaně přestane na několik sekund dýchat. Dovedu si představit sebe, jak bych asi šílela a nevěděla co dělat, pokud bych přistihla své dítě jak nedýchá. Chrápání však může být spojeno s opakovaným probouzením se ze spánku, takže kvalita spánku dítěte nebude dostatečná. Takové děti bývají přes den často unavené, trpí ranními bolestmi hlavy, během dne bývají ospalé. Některé děti jsou naopak hyperaktivní, podrážděné, mají poruchy pozornosti, což určitě nepřispívá k dobrému školnímu prospěchu.

Takže maminky nepodceňujte chrápání svého dítěte a vezměte problém do svých rukou. Když zabrouzdáte na netu v různých diskuzích, ať už odborných či laických, zjistíte, že v tom vaše dítě není samo a že řešení existuje. Já už teď vím zcela určitě, že budeme muset se synem absolvovat trhání nosní mandle, což je relativně dobrá varianta,ale přece jen se jedná o zákrok v celkové narkóze, takže hrůzu z něho mám už teď 🙁

Malý chrapounek je jak se říká v řešení, ale co s tím velkým….. Za chvíli se ozve duet v podání rodinné skupiny dvou chrapounů a já si můžu jen sbalit peřinu, polštář a děkovat, že se můžu na noc odstěhovat o patro níž do obývacího pokoje, kde nepohrdnu rozkládací sedačkou. Nebo, že bych vyzkoušela ty nové špunty do uší? 🙂

Zdroj foto:Pixabay.com

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account