Proč je důležité správně žvýkat: Jak kvalita surovin ovlivňuje hubnutí
Když chce někdo začít hubnout, tak si většinou nejdříve vyhledá nějaký vyzkoušený jídelníček, a snaží se ho dodržovat. Najít jídelníček – to je jedna věc, a důležitá.
Zde chci ukázat na to, že je ještě jedna věc, která je stejně důležitá.
Co to je? Je to samotná kvalita použitých surovin.
A jak zjistit, která potravina je opravdu kvalitní?
Pro lepší pochopení začnu malým přirovnáním. Vzpomeňte si, co uděláte, když dostanete dárek. Určitě máte radost. Když ho rozbalujete, tak s netrpělivostí očekáváte, co hezkého vám přinese. Například pokud je tam svetr, hned si ho jdete zkusit. Díváte se jakou má barvu, jaký střih, jak vám sluší. Obléknete si ho a užíváte si to ho.
Tak, a teď si představte, že byste dostali dárek, ale ani ho pořádně nerozbalili. Jen tak by jste nakoukli, co v něm je. Pak by jste ho odložili a už ho nikdy nevytáhli. Je to stejné, jako by jste žádný dárek ani nedostali. A ještě přijdete o veškerou radost z dárku.
A proč to všechno píši?
Každá potrava, kterou jíme, je taky takovým dárkem.
A záleží jen na vás, jak ho využijete. Pokud jídlo zhltáte, nejen že přijdete o řadu důležitých látek (protože to tělo prostě nestačí vstřebat), ale taky o radost z jídla. Pořádně nerozkousaná potrava je největší plýtvání na světě.
Můžete mít sebelepší jídelníček, ale pokud jídlo správně nerozžvýkáte, tak tělo ochudíte o spoustu minerálů, vitamínů a dalších hodnotných látek. Tím super jídelníček zcela degradujete.
KAŽDÉ SOUSTO, KTERÉ SI DÁTE DO ÚST, JE POTŘEBA ŘÁDNĚ ROZŽVÝKAT. Říká se asi 30x. Není důležité kolikrát, ale je důležité, abychom pomohli žaludku při zpracování potravy. Bříško totiž nemá zuby.
Navíc se v ústech začínají trávit sacharidy a celkově se nastartuje trávicí proces.
Díky rozžvýkání získáte větší množství všech potřebných látek. Zároveň ve vašem těle jsou toxiny kratší dobu. Dalším plusem je, že sníte menší množství potravy, což se u hubnutí hodí.
Navíc, né nadarmo se říká, že člověk není živ jen chlebem. Při žvýkáni si uvědomte, co vlastně cítíte. Jak vám dané jídlo chutná, jak se při žvýkání mění chutě a kde dané chutě cítíte. I těmito vjemy sytíte vaše tělo.
A JAK ZJISTÍTE, JAKÁ POTRAVINA JE PRO NAŠE TĚLO VHODNÁ A JAK JE KVALITNÍ?
Samozřejmě na prvním místě je důležité si přečíst složení, které je na etiketě. Ale co dál?
Než něco začnete jíst, kousek potraviny si dejte do úst, a alespoň 1 minutu žvýkejte. Za tu dobu se v ústech rozvinou všechny chutě a vy zjistíte, zda vám potravina opravdu chutná. Zda není moc slaná, sladká, zda nemá kovovou chuť, není hořká, žluklá, či zda má nějakou jinou pachuť. Po této době můžete zjistit i plísně a další toxiny.
Já jsem třeba nahradila mléčnou čokoládu kvalitní hořkou. Po 1 minutě je z mléčné čokolády jen obarvená sladká voda. Nemohla jsem ji ani spolknout. U některých oříšků jsem změnila dodavatele. A začala jsem jíst biozeleninu (nebo zeleninu z vlastní zahrádky). Po jedné minutě totiž cítíte snad úplně všechny pesticidy, herbicidy a nevím, co ještě.
Nevěříte? Tak to je jednoduchá pomoc. Vyzkoušejte si to.
TESTOVÁNÍ POTRAVIN Vezměte si jablko, mléčnou čokoládu, rohlík, červenou papriku, salám Vysočinu, oříšky (např. lískové). Připravte si následující tabulku, vezměte jednu potravinu a začněte žvýkat. Žvýkejte 1 minutu a pozorujte, co se s potravou v ústech děje a jaké chutě vám přijdou „na jazyk“. Vše si zapište. Jestli vám daná potravina chutná i po 1 minutě, tak je pro vás vhodná. Je dobré si tento test udělat na začátku tréninku žvýkání a pak po 1 měsíci tréninku. Chuťové buňky se vám za 1 měsíc částečně pročistí a vy zjistíte, že některé potraviny vám přestávají chutnat. |
Chuť na začátku žvýkání | Chuť po 1 minutě žvýkání | ||
JABLKO | |||
MLÉČNÁ ČOKOLÁDA | |||
ČERVENÁ PAPRIKA | |||
SALÁM VYSOČINA | |||
OŘÍŠKY | |||
A ještě větší rozdíl je, pokud porovnáváte dvě stejné suroviny, ale od jiného dodavatele (od pěstitele nebo ze supermarketu).
Tento jednoduchý postup vám pomůže změnit nejen váš jídelníček, ale taky dosavadní stravovací návyky.
Další informace můžete najít v Průvodci hubnutím.
A jaké chutě jste zjistili vy?
Přeji dobrou chuť.
Zdroj foto: Pixabay.com