Jak se doma cítíte? Energie domova ovlivňuje naši náladu i fyzické zdraví. 

Pokud jste často unavení a skleslí, může být příčinou i nevhodné zařízení bytu.

Na prvním dojmu záleží

Když se vracíme domů, první, co vidíme, je předsíň. Ta je nejcitlivější na hromadění různých věcí. Podle čínského učení feng shui proudí vstupními dveřmi do bytu energie, a pokud je předsíň zablokovaná, nemůže pak energie postupovat dál do celého bytu. Kromě toho není pěkný ani první dojem z příchodu do bytu, proto je potřeba předsíň prakticky uspořádat a denně uklízet, aby věci měly své místo a všechno na nás „nepadalo“ hned po návratu domů. Je-li předsíň příliš úzká a působí stísněně, můžeme ji zvětšit velkým zrcadlem.

Kam si lehne kočka…

V ložnici trávíme třetinu života, proto si zaslouží věnovat jí obzvláštní péči, pohodlnou postelí a kvalitní matrací počínaje.  Postel by neměla stát tak, aby naše nohy směřovaly přímo ke dveřím, a pokud to dispozice pokoje nedovoluje, je dobré postavit před postel paravan. Prostor pod postelí nemá sloužit jako skladiště věcí. Abychom měli pokojný spánek, vyklidíme odtud všechno, co nám vadí nebo nám připomíná rozdělané úkoly. Rozhodně sem také nepatří elektronika, protože elektromagnetické pole nám ruší spánek. Dříve měli lidé ve zvyku při zařizování svého obydlí pustit dovnitř kočku a podle toho, kam si lehla, poznali, kde se nachází nějaká škodlivá zóna. Do takového místa pak nedávali postel. Kočky totiž geopatogenní zóny milují a vyhledávají.

Každý podle svého…

Obývací místnost bytu by měla sloužit především našim skutečným potřebám, a proto při zařizování těchto prostor nemyslíme tolik na reprezentaci a módní trendy, jako spíš na svoje pohodlí a pocity – abychom se tu cítili dobře a byli obklopeni věcmi podle vlastního vkusu, ke kterým máme vztah a které nám dělají radost. Právě věci, které máme rádi a provázejí nás celý život, nám dávají pocit bezpečí a dělají domov domovem. To se ovšem týká kvalitních nadčasových kousků, takový vztah asi těžko získáme třeba ke stolu z dřevotřísky, kterému padají nohy. Nábytek z masivního dřeva lze snadno zrenovovat a při správné péči vydrží několik generací. A když máme chuť na změnu, můžeme nový interiér vykouzlit pomocí nových textilií a dekorací. V obývacím pokoji trávíme většinou hodně času, je také místem setkávání s přáteli, a měl by proto vypovídat něco o nás, mít osobitý styl.

Pryč s nepotřebnými věcmi…

V určitou chvíli je předmětů v bytě prostě příliš a ani nevíme, kde co leží a kde začít s úklidem. Měli bychom vyhodit všechno, co pro nás nemá žádný smysl. Neschraňovat věci, které v nás vyvolávají špatné vzpomínky, nehromadit třeba stohy starých bulvárních časopisů a novin, protože jsou plné hrozných příběhů a berou nám energii. Stačí si jen projít byt, místnost po místnosti, promyslet, co nám vadí nebo překáží, jak lépe věci uspořádat, kde začít, a ony se pak skoro samy začnou přesouvat na svá místa, případně do popelnice. Je těžké udržet si přehled, pokud vás obklopuje příliš mnoho věcí, a proto je nejsnadnější cestou k lepšímu uspořádání mít jich méně. Když se zbavíte všeho, co nepotřebujete, a dáte svému domovu harmonii, vrátí se vám energie a budete veselejší a tvořivější. Tak proč to nezkusit?

Vítr a voda = feng shui

Feng shui  znamená v překladu vítr a voda. Toto staré čínské umění má člověku pomoci vytvořit v místech, kde pobývá, ideální prostor, základem je čistota a vzdušnost. Udržování čistoty podporuje tok energie, a proto při úklidu nezapomínáme na kouty a těžko dostupná místa, kde se usazuje špína a prach. Abychom podpořili proudění čerstvé energie, je dobré občas otevřít všechna okna a dveře. Ale nemusíme být ani vyznavači feng shui, aby se nám zdálo celkem pochopitelné, že v čistém, uspořádaném a přehledném bytě se lépe žije a rádi se tam vracíme. A navíc je takový důkladný úklid i skvělou duševní očistou.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account