Tuto dominantu Českého ráje máme opravdu moc rádi a minimálně jednou ročně se sem musíme jít podívat. Však také jen pár kilometrů odsud máme rodinnou chatu, na kterou jezdíme od mých šesti let. Zde je krásně v každém ročním období.

Kost je gotický hrad nacházející se v Českém ráji, v katastrálním území Podkost, části obce Libošovice, okres Jičín, jen několik desítek metrů od pomezí Středočeského a Královéhradeckého kraje. Od roku 1991 je soukromým majetkem italské větve českého hraběcího rodu Kinský dal Borgo.

Zachovalý pevný gotický hrad stojí podobně jako řada hradů na skále – ne však vysoko nad okolním terénem, ale v údolí, ukryt v lesích Českého ráje. Jeho založení se datuje do 2. poloviny 14. století. Po třicetileté válce unikl osudu jiných hradů určených k likvidaci, od poloviny 18. století však pustnul. Po 2. světové válce byl zrekonstruován a otevřen. Hrad patří k těm, jejichž výrazná silueta se nezapomíná, na Kosti především díky typické čtyřhranné věži. Z interiérů vyniká velká renesanční černá kuchyně.

Krom samotné prohlídky hradních prostor, stojí za zmínku i procházka kolem hradu. Ať již v okolí Bílého rybníku či v údolí zvaném Plakánek, odkud jsou malebné výhledy právě k hradu.

Hrad je přístupný veřejnosti od dubna do konce října a je možno si vybrat ze čtyř návštěvnických okruhů.

Hrad Kost je také velmi oblíben mezi filmaři, natáčely se zde například pohádky: Řachanda, Ztracený princ, S čerty nejsou žerty, Kouzla králů, O ztracené lásce a další.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account