Ráda bych vás pozvala do malé vesničky ve středočeském kraji, v okrese Nymburk. Podmoky leží severně 11 km od Poděbrad nedaleko Městce Králové.

Mají necelé dvě stovky obyvatel a jejich katastrální území měří 847 hektarů. Nadmořská výška obce je 219 metrů.

Z historického hlediska stojí za zmínku snad jen Kostel sv. Bartoloměje, který stojí v severní části obce na návrší uprostřed bývalého hřbitova.

Kostel je připomínám už v roce 1305 a jeho výstavba souvisela pravděpodobně s vedlejší tvrzí. Po roce 1634 byl kostel zbořen a následně po roce 1817- 18 byl znovu vystavěn. Kompletní rekonstrukce proběhla v roce 1903. Kostel je prostý, jednolodní, obdélníkový s trojboce uzavřeným presbytářem. Okna jsou půlkruhové, plochostropé. Zařízení kostela je také z roku 1903.

Já bych vás ovšem ráda upozornila na jinou raritu, kterou my objevili díky geocachingu a tím je doslova opletená náves. Tři místní pletařky podlehly trendu zvanému guerillové pletení a tak zde narazíte na opletenou lavičku, stromy, zvířátka v květinových záhoncích. Výzdoba se každou chvíli mění, každopádně místo, alespoň z mého pohledu, stojí za návštěvu.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account