Výživa psa je tak trochu věda. A namíchat granule, které budou vyhovovat každému psovi, je vždy oříšek. Vlastně to je nadlidský úkol, ať si výrobci granulí říkají, co chtějí. Každému psovi totiž vyhovuje něco jiného. Je pochopitelné, že to, co bude sedět tříkilové čivavě, nebude po chuti padesátikilové doze…
Žádné jiné zvíře, žádný jiný živočišný druh není natolik variabilní jako pes domácí.
Uvědomujete si to?
Universální granule pro psa proto neexistují. Každý páníček musí najít to nejlepší právě pro svého psa. A úkol to není zrovna snadný. Už jenom proto, že označení granulí je mnohdy matoucí a zavádějící.
Máte prémiového či superprémiového psa?

    Je jasné, že všichni máme doma super psy, ale superprémiové granule jako pojem obecně nic neřeknou.
    Jistě se dá na svého čtyřnohého mazlíčka pohlížet jako na přítele a prémii, která nám obohacuje život. To však neznamená, že prémiové granule jsou tím, čím bychom ho měli krmit.

Prémiové i superprémiové granule pro psa jsou jen marketingovými pojmy, které nemají konkrétní určení, tedy neříkají nic o kvalitě granulí. A právě ta by chovatele psa měla zajímat.

    Podobně je to s pojmem hypoalergenní granule, protože pes může být alergický takřka na každou složku krmiva.
    A holistické granule, resp. holistické krmivo? Další marketingový pojem…

Jak se v těch pojmech a granulích vyznat?
Pomůže vám náš článek s praktickými tipy od kocoura.
A závěr?
Nedejte na pojmy!
Pokud jde o granule, primární je jejich složení. To je ten text, který na obalu bývá vzadu. Oproti jiným textům bývá podstatně menší, a přece je klíčový.
Složení granulí by mělo být co nejkonkrétnější a nejjasnější, zvláště v případě, kdy potřebujete hypoalergenní granule pro psa s konkrétní alergií. Musíte přece vědět, že dané granule skutečně alergen, tedy problematickou složku nezahrnují. V poslední době se v praxi touto složkou stává kuřecí maso. Víte o tom?
A nakonec jeden příklad za všechny – hypoalergenní granule české společnosti Nativia, založené na jehněčím mase, které se právě kuřecímu masu vyhýbají.
Složení vypadá takto:
kvalitní jehněčí dehydrované maso 28 %, loupaná rýže 27 %, rýžová mouka 15 %, hovězí škvarky 8 %, vepřový tuk 5,5 %, cukrovarské řízky sušené, jablka sušená, pivovarské kvasnice 1 %, lososový olej 0,5 %, čekankový inulín 0,1 %, glukosamin, chondroitin-sulfát, juka 0,02 %
Je to konkrétní a jasné?;-)

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account