Každé město má své vlastní kulturní památky a významné budovy. Ani Chrudim není pozadu. Může se chlubit celou řadou zajímavých památek. Asi nejznámější z nich je Mydlářův dům.
Mydlářovský dům je nepochybně nejvýznamnější stavbou občanského domu ve městě, charakteristický jak svým vzhledem z ulice tak i svou “hvězdárnou” charakterizující město z dálky.
Jeho stavebníkem byl bohatý chrudimský mydlářa svíčník Matěj Mydlář, který se po r. 1550 oženil s Lidmilou Krocínovou z Vysokého Mýta. Stál v opozici proti tehdejší městské správě a byl proto spolu s dalšími r. 1568 trestán podkomořským úřadem. Je však pouhou pověstí, že z tohoto důvodu zatrpkl a trávil čas astronomickým pozorováním a studiem.
11. ledna roku 1571 dům koupil a začal s jeho přestavbou, kterou dokončil přibližně r. 1576. Přežil odsouzení a popravu své dcery Doroty Vaňurky a zemřel někdy před koncem 1. pololetí r. 1590.
Dům byl třípatrový a má ve svém průčelí ve dvou patrech loggii o pěti obloucích. Zábradlí galerie v prvním poschodí má bohatou figurální výzdobu. Stojící figuríny představují zleva symboly zbožnosti, spravedlnosti, opatrnosti a síly, ležící figury personifikují mír, válku, lásku, poctivost a moc.
Dnes je v domě umístěna stálá expozice Muzea loutkářských kultur, které proslavilo Chrudim po celé republice.
Za hezkého počasí můžete z věže vidět Kuňku.
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account