Rustikální. Právě toto slovo přesně vystihuje můj včerejší výtvor. Aspirantem na “recept roku” se asi nestane, ale chuťově je výborný 😉
Na zahradě nám všem dozrává spousta ovoce, a právě tenhle koláč je ideální způsob, jak alespoň některé z nich zpracovat. Loni jsem ho pekla s borůvkami, letos vyhrály švestky a bílý mák.
Těsto je úplně jednoduché, hravě ho zvládne pekárna. Než těsto vykyne, máte prostor k nasbírání, umytí, odpeckování a nakrájení švestek i uvaření makové nádivky. Pokud nechcete mák, určitě se pod ovoce hodí i tvaroh.
Těsto:
200 ml mléka
150 ml oleje
5 lžic cukru
špetku soli
1 vejce
500 g polohrubé mouky (lze kombinovat i jinou – špaldovou, pohankovou,..)
1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
Pokud používáte domácí pekárnu, vložte do ní ingredience v uvedeném pořadí. Pokud dáváte přednost (nebo nemáte zbytí) klasickému zadělávání v ruce, do mouky udělejte důlek, rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru, zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek. Přidejte ostatní suroviny a zadělejte kompaktní těsto, které nechte hodinu kynout.
Z těsta můžete tvarovat několik malých koláčků, nebo jako já, jeden velký. Vystačil mi na celý plech. Kraje koláčů pomašlujte rozkvrdlaným vejcem a pak na těsto dejte, co máte v plánu. Já použila makovou náplň (z bílého máku) a švestky. Na závěr je možné posypat žmolenkou z hrubé mouky, cukru, másla a já přidala ještě skořici a namleté mandle.
Vše pečte na 180 °C, dokud nebudou okraje “zlaté”.
Maková náplň:
100 g mletého máku
150 ml mléka
2 lžíce rumu
60 g perníku na strouhání
popřípadě cukr, podle chuti – ale pozor, perník už je sladký
V mléce uvaříme mák, přidáme ostatní suroviny a necháme mírně vychladnout. Dáme pak na koláče, do buchet, závinů 😉
Ať chutná!
K.
Více mých receptů najdete na https://katfoblog.blogspot.com/