Výraz makronka pochází z itelaského maccherone a znamná sněhová pusinka. Slovo se přitom do italštiny dostalo z řeckého výrazu masakr, což znamená štastný č požehnaný a označovalo sušenky (z ječmene), které sloužily k uctění památky mrtvých. Zmínky o makronkách se ale objevují až v italských klášterních spisech z 9. století. Benátští mniši tehdy křehké cukrovinky nejen sami vyráběli, ale i prodávali. Šlo o jednotlivé kousky sušenek z bílků a mandlové mouky – bez příchutí a náplně.

Do Francie se sladký vynález dostal v roce 1533. Recept a své cukráře si sem tehdy přivezla Kateřina Medicejská, manželka francouzského krále Jindřicha II. Z královského dvora se cukrovinka postupně rozšířila i na šlechtické stoly: O makronkách se zminuje v roce 1552 spisovatel Francois Rabelais, a to v románu Le Quart Livre. A první oficiální recept? Vychází v anglické kuchařce v roce 1725.

Teprve v 19. století se makronky začaly ochucovat likérem, kořením či marmeládou. S nápadem slepit dvě sušenky pomocí krému přišli až začátkem 20. století ve francouzském cukrářství Ladurée na Champs-Élysées, což je dnes nejznámější výrobce makronek na světě. Na limitovaných edicích značka spolupracuje se slavnými návrháři a modními domy. V roce 2006 si jejich makronky zahrály ve snímku Marie Antoinetta, o tři roky později pak značka Ladurée otevřela jednu z cukráren přímo ve Versailles.

Chcete si makronku sama vyrobit? Na těsto postačí jen vyšlehané bílky, mandlová mouka, cukr ( mix krupice a moučkového ) plus voda a špetka soli, jednotlivé díly však musíte přesně odměřit a do trouby vkládat vytvarovaná kolečka o průměru 3 cm teprve ve chvíli, kdy na plechu lehce zatuhnou. Předtím je posypte třeba mletou skořicí, kakaem nebo drcenými pistáciemi. Pečou se ais 30 minut. Ideální makronka by měla jít od plechu odloupnout. Plnit můžete až druhý den. Hodí se krém z másla, smetany i mascarpone, ale taky džem či nutela.

Makronky se prodávají se spoustou příchutí, nejoblíbenější je vanilková, čokoládová nebo pistáciová.Největší popularitě se těší samozřejmě ve Francii. Tam pořídíte sokonce i paštikové či levandulové varianty. A tohle sladké potěšení objevili i Japonci, ti si ho s oblibou vylepšují zeleným čajem.

Na pravých makronkách si pochutnají i celiaci. Sušenky totiž neobsahují lepek.

Největší makronku světa upekl v září 2009 mistr Farshid Hakim z losangelského cukrářství La Provence Patisserie & Cafe. Jejich přípravou a pečením strávil celkem šest hodin. Jeho cukrovinka byla široká 0,61 metru a spotřeboval na ní celkem 100 bílků.

Je libo nejdrahší makronku světa? Pak si vyžádejte macaron haute couture od francozského cukrářského mistra Pierra Hermé. Za půl kila jeho exkluzivních dobrot zaplatíte v přepočtu až 200 000 Kč.

Makronky nechybějí na žádné mé narozeninové oslavě, pochlubila se herečka Kim Kardashian. S makronkami ale hřeší i Rita Ora nebo Brad Pitt.

Od roku 2005 se celosvětově slaví Mezinárodní den makronky – Le Jour du Macaron. Připadá na 20. března

 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account