Teploměr se nás sice snaží oklamat, ale jaro je tu dřív, než se nadějeme. Ještě chvilku budeme muset vydržet tu zimu, která se své vlády nechce jen tak lehce vzdát. V těchto dnech je zima snad každému, každý má však možnost se zdravě a příjemně zahřát.
Jak se zahřát?
Ještě než se příroda probudí a jaro nám předvede svoji hřejivou krásu, se budou hodit tipy pro zahřátí. A vezmeme to zdravě, protože právě nyní je tady období, kdy bychom se na jaro měli připravovat formou očisty organismu. Takže svařák nebo grog pro zahřátí nebudou zrovna to pravé. To však vůbec neznamená, že si nějaký ten hřejivý nápoj nemůžeme dát, naopak.
Můžeme si vybírat mezi zdravými zahřívacími potravinami a kořením. Zahřívací potraviny prokazatelně zvyšují teplo v lidském organismu. Navíc také zrychlují metabolismus a pomáhají tak i v případě hubnutí a očisty.
A o které potraviny jde?
1. Hřejivý zázvor
Mezi hřejivými potravinami má výsadní postavení zázvor, kořen, který zaručeně pomáhá v době chřipek a nachlazení. Ještě pořád je čas na zázvorový čaj, který příjemně zahřeje, rozproudí krev a povzbudí metabolismus. To se před jarem hodí!
Zázvor navíc působí jako přírodní antibiotikum, posiluje imunitu, takže zabrání tomu, aby nás v té zimě náhodou nepřepadl nějaký ten bacil.
2. Hřejivá skořice
Podobné účinky jako zázvor nese i aromatická skořice. Není nic jednoduššího než si špetku té hřejivé skořice přidat třeba do kávy nebo svého oblíbeného čaje. Rázem bude hřát ještě víc než jindy.
Skořici lze využít nejenom zevnitř, ale i zvenčí. Takový skořicový olej nebo skořicová mast má schopnost prokrvit a prohřát pokožku, tím dochází také k rozpohybování metabolických dějů a potažmo odbourávání tuků. I proto se skořice využívá také v kosmetice proti celulitidě.
3. Zahřívací ovoce a zelenina
Nejenom koření, také mezi ovocem a zeleninou najdeme druhy, které zevnitř zahřívají organismus. A to přesto, že se to na první pohled nemusí vůbec zdát. Jde například o jablka, hrušky, také sušené datle, mrkev, tuřín, červenou řepu, česnek nebo křen.
Pro zahřátí si tak klidně můžete připravit třeba horký hruškový mošt, pečené jablíčko se skořicí anebo třeba datlovou smoothie bowl.
4. Hřejivé bylinky
Výčet hřejivých potravin by nikdy nebyl úplný, kdybychom v něm nezmínili hřejivé bylinky. Podobně jako koření (zázvor, skořice, kari, chilli, kurkuma, hřebíček aj.), také bylinky často nabízejí zahřívací účinky, schopnost podpořit prokrvení a tím znovu oživit zkřehlé končetiny. Půjde o bylinky jako je majoránka, mateřídouška nebo třeba rozmarýn.
Takže pokud si chcete dát něco na zahřátí, dejte si pokrm, kde majoránka, mateřídouška nebo rozmarýn nebude chybět. Může jít o tradiční české pokrmy – skvěle zahřeje třeba taková čočková polévka s majoránkou a česnekem. Může jít také o pokrmy, kam se bylinky běžně nedávají, ale vy to tentokrát kvůli jejich zahřívacím účinkům zkusíte. Fantazii se meze nekladou!
Hřejivé bylinky můžete využít v podobě mnoha druhů jídel, ale také nápoje (třeba takový majoránkový či mateřídouškový čaj zahřeje a ještě zklidní podrážděné nervy).
A to ještě stále není všechno.
Jen si představte takovou horkou bylinkovou koupel…
Není to skvělý způsob, jak se zahřát?
Pokud máte k dispozici sušenou majoránku, mateřídoušku nebo rozmarýn, připravte si silný bylinkový nálev a využijte ho jako základ voňavé hřejivé koupele.
Podobně můžete využít i esenciální olej ze zmiňovaných bylinek. Stačí pár kapek esence, kterou nejprve nařeďte třeba v medu nebo tučné smetaně. Jako emulgátor pro voňavou koupel s esenciálními oleji lze využít mořskou sůl.
Opět je to jen a jen na vaší fantazii. Mějte však na paměti, že esenciální olej je vždy potřeba naředit, jinak hrozí, že by kvůli své silné koncentraci mohl podráždit citlivou pokožku a citlivé tělesné partie.