Silné přírodní “antibiotikum” z kuchyně: Jak zůstat zdravý po celou zimu
Jelikož se již dostavila podzimní nálada se vším všudy, která s sebou nese i první letošní nachlazení, je potřeba trochu tělu pomoci s prevencí, abychom se netrápili rýmou a kašlem. Můžete si vytvořit přírodní alternativu “antibiotik”, které Vaše tělo ochrání před všemi viry. Takže jdeme na to :-).
Recept: budeme potřebovat křen, česnek, cibuli, citron, 1 menší jablko (nebo pár lžic jablečného octa), chilli papričky, 1 lžičku kurkumy, zázvor a med (příp. domácí sirup). Sama si vařím “bylinkové” medy, tudíž jsem použila domácí pampeliškový.
Postup: Křen, jablko a zázvor nastrouháme, citron zbavíme slupky a nakrájíme, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Vše vložíme do sklenice, přidáme lžičku kurkumy a max. 2 malé chilli papričky (záleží na tom, jak moc je ostrá). Zalejeme medem a necháme 3 týdny stát v lednici. Poté hotovou směs přecedíme a užíváme denně 2 lžičky nebo i více – dle potřeby.
Veškeré suroviny, které jsme použili v sobě ukrývají protizánětlivé účinky a spoustu vitamínů.
Cibule a česnek bojují proti bakteriím a virům, chilli papričky a zázvor stimulují krevní oběh, křen chrání plíce a dýchací cesty, kurkuma bojuje se záněty a infekcemi, jablko obsahuje spoustu vitamínů a jablečný ocet tlumí bakteriální infekce.
Tak co, chcete přečkat zimu bez následků a cítit se fit? 🙂
Zdroj foto: Alena Vídeňská