Hledáte řešení na své starosti? V tomto článku ze série Terapeutický průvodce najdete stručný přehled jednotlivých odborníků, za kterými může člověk zajít, pokud chce řešit své psychické obtíže.

Stručný přehled jednotlivých terapeutů:

V praxi se hodně často setkávám s tím, že lidé zaměňují práci psychologa za práci psychiatra a domnívají se, že je to totožné, ale rozdíl mezi tím je poměrně velký.


Klinický psycholog: provádí pohovory a psychologickou diagnostiku. Nejčastěji se testuje inteligence, osobnostní profil (charakter, schopnosti), pozornost a další dispozice.
Kouč: průvodce, který pomáhá k větší efektivitě v oblasti osobního i profesního života a duševní vyrovnanosti. Používá cílené otázky, které vedou klienta k tomu, aby si dokázal sám v sobě najít odpovědi na své problémy.

Manželské a rodinné poradny: pomáhají hlavně při potížích ve vztazích – mezi partnery, rodiči a dětmi atp.
Pedagogicko-psychologické poradny: zaměřené zejména na děti a problémy související se školou. Řeší otázky školní zralosti, problémů s prospěchem, věnují se rodinné nebo skupinové psychoterapii.

Personalista: působí na poli práce a kariéry. Vyhledává správné pracovníky na pracovní místa, pomáhá jim s rozhodováním, co dělat a jak být úspěšný v novém zaměstnání.
Psychologický poradce: pomáhá klientovi zorientovat se v problémových situacích. Využívá specifických metod a postupů na řešení potíží každodenního života jako vztahové neshody, stres, pochyby o sobě samém, rozvod nebo změny zaměstnání.

Poradce pro rozvoj osobnosti a zdraví: pomáhá zdravému člověku, aby se cítil ještě lépe nebo lépe využíval svůj potenciál. Najdeme zde např. výživové poradce, trenéry ve fitness. Poradce není oprávněn provádět klasickou psychoterapii ani diagnostiku.

Psychiatr: lékař, který vystudoval medicínu a tudíž jako jediný může předepisovat léky. Zaměřuje se především na léčbu psychiatrických onemocnění – schizofrenie, deprese, psychózy, aj. Často je laiky zaměňován s psychologem.

Psychoterapeut: psycholog, lékař nebo sociální pracovník, který provádí psychoterapii neboli léčbu psychologickými prostředky. Tradiční formou je psychoanalýza. Obvykle se jedná o dlouhodobou terapii (2-4 i více let).

Jak poznáte dobrého terapeuta?
– cítíte k němu důvěru a z jeho strany zájem a péči o vás
– pomáhá vám stát se silnějšími a sebevědomějšími
– klade vám i otázky, které vás budou nutit myslet
– ukazuje život z různých úhlů a dokáže říct i nepříjemnou pravdu
– pracuje v zájmu klienta. Jeho úkolem není klienta hodnotit, ale naopak vést ho k tomu, aby se přijímal a nezávisel na hodnocení druhých.
– neudělá práci za vás, naopak vám přenechá aktivní roli
– je vnímavý a také projevuje ochotu a odhodlání sám na sobě pracovat a zlepšovat se
– inspiruje nejen svým pracovním přístupem, ale také svou osobností. Techniky, se kterými pracuje, používá ve svém životě. Principy, které prezentuje, zároveň i žije.

Známky špatného terapeuta
– nedokážete s ním o některých věcech mluvit
– přehlíží některé vaše problémy a témata.
– mluví víc o sobě, než aby vám naslouchal
– vnucuje vám své rady na to, jak byste měli žít svůj život
– bezdůvodně moralizuje a ironizuje
– je na vás krutý a dělá mu dobře, když vám může říci něco, co vás ponižuje
– v horších případech může mít i postranní úmysly např. sexuálního rázu

Zkušenosti a praxe jsou při výběru terapeuta zásadním kritériem: Diplomy, certifikáty a vysokoškolské tituly nejsou zárukou toho, že je terapeut opravdu kvalitní. Především zkušenosti jsou jedním z klíčových důvodů, proč terapeuta hledáte, protože jinak byste své problémy mohli rozebírat s kamarády nebo rodinou. A v neposlední řadě také talent, terapeutické předpoklady a schopnosti, které nelze získat studiem.

Etický kodex terapeuta: Znakem dobrého terapeuta určitě je morální a etické jednání. Jedná se především o mlčenlivost, kdy terapeut nesmí šířit informace, které jste mu poskytli. Je povinen chovat se k vám slušně, ohleduplně a respektovat vaše názory a důstojnost. Nesmí vás zesměšňovat, neodborným zásahem ubližovat nebo vás obtěžovat.

Ideální je řídit se zdravým rozumem a intuicí!  Pokud vám někdo doporučuje něco, co vám vnitřně nesedí, tak raději ještě dál hledejte. Může chvilku trvat, než najdete to, kde budete hned cítit, že to je to pravé.
Chcete vědět víc o tom, jak se zbavit svých starostí? Přečtěte si další články ze série Terapeutický průvodce. Jděte na webové stránky www.zacala.cz, kde najdete informace o terapiích, našich unikátních Terapeutických panenkách a ZDARMA si stáhnete příručku „Jak se zbavit starostí“.

Jak jste na tom vy? Absolvovali jste již nějaký druh terapie? Jaké máte zkušenosti? Co se vám osvědčilo a funguje na vás? Nebo co vám naopak vůbec nefunguje? Podělte se v komentářích o své zkušenosti.

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account