Když spolupráce s řemeslníky nejde podle plánu

“Proč už tady není?!?
Asi má zpoždění, je strašná zácpa, zavolej mu…
Nebere to! Vzala jsem si kvůli němu volno z práce a šéf se tvářil strašně kysele.”
Po 30 minutách.
“Pořád nezvedá telefon, NO CHÁPEŠ TO?”

Ne, nechápu to. Ono to totiž normálním způsobem uvažování pochopit ani nelze. Říkáte si, když mám zpoždění já a vím, že na mě někdo čeká, tak zavolám a omluvím se, že ano? Ne, v případě pana řemeslníka z příběhu v úvodu článku. Ten se už nikdy neukázal. Zůstaly po něm v bytě obkladačky, které měl v koupelně položit. Dalším paradoxem v tomto příběhu je to, že on za ty obkladačky zaplatil cca 8.000 Kč a nikdy se už neozval. Asi obkladač ALTRUISTA. Bravo!

Další velkou kapitolou je komunikace s řemeslníky. Často si kladu otázku, mluvíme stejnou řečí? Řemeslníkům, se kterými na zakázkách pracuji jsem se naučila dávat tzv. projektovou dokumentaci. Nespoléhám se na to, co bylo řečeno a radši zadání předám v písemné podobě. Jak se říká, co je psáno, to je dáno. Ne, ani co je psáno v případě některých řemeslníků nemusí platit, protože jejich KREATIVITA nezná mezí. Překvapení jsme pak všichni, já jako autor, nebohý investor a i pan dotyčný řemeslník, který je strašně překvapen tím, že se nám nelíbí, jak hezky to on sám vymyslel!
Takových situací s řemeslníky jsem si při své práci na interiérech svých klientů zažila mnoho. A věřte mi, strávila jsem hodně času uvažováním nad tím, jak tomu porozumět. A k dnešnímu dni se mi to stále nepodařilo.

Zdá se, jakoby tito řemeslníci tvořili velmi specifickou sortu lidí, která má ještě specifičtější způsob uvažování. Jiné vnímání času. Jiný způsob komunikace s lidmi.
A na konec bych se chtěla skutečně upřímně omluvit všem kvalitním a spolehlivým českým řemeslníkům. Vím, že EXISTUJETE a díky, že jste! Ve své praxi Vás potkávám a spolupráce s Vámi mě velmi těší. Prosím pokračujte tak dále, vřelé díky!

Tento článek mě, bohužel, inspiroval skutečnými příběhy mých klientů a nejsem si jista, zda “díky” je v tomto případě vhodné. Nicméně všem čtenářům tohoto článku přeji, aby se jim tato zkušenost nestala!

Markéta Aniolová
Interiérový designér/Bytový architekt
www.urbaninterior.cz

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account