Chytré stravování na podzim: Využití sezónní potraviny pro energii a zahřátí
Nedávno začal kalendářní podzim a nám nezbývá, než to vzít na vědomí – večer si dříve rozsvítit a venkovním teplotám přizpůsobit šatník, botník a jídelníček. Zahřát se můžeme nejen svetrem navíc a teplým čajem, to ví každý, ale také změnou potravin, které se objeví na našem talíři. Právě teď je totiž potřeba chytře změnit jídelníček a připravit se na zimu. Vhodně zvolené a připravené jídlo nás nejen zahřeje, ale dodá nám potřebnou energii a pomůže připravit se na období „rýmeček“ a nachlazení.
Na podzim vše dozrává, sklízíme a jíme to, co se v přírodě urodilo. Vytváříme zásoby na zimu, a to jak v našich spížích a sklepech, tak v našem těle. Teď určitě zbystřily všechny dietářky a ti z vás, kteří vědí, že podzim je také doba velice snadného nabírání a ukládání tuků. Co tedy s tím? Držet dietu je nanic. Zkuste to tentokrát jednoduše, jde to i v tomto období hojnosti. Jezte to, co vyrostlo a uzrálo u nás. Dávejte přednost zelenině, ovoci a potravinám, které dokáží organismus zahřát, a řiďte se heslem „všeho s mírou“.
Co nám tedy příroda v našich zeměpisných podmínkách na podzim nabízí?
Kulatá a především barevná zelenina jako dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, stejně tak mrkev, petržel a celer to je to pravé na podzimním stole. Zeleninu je nyní lepší péci, vařit, nebo restovat. Syrovou zeleninu nemusíte zcela zavrhnout, ale mělo by jí být určitě méně než v létě a pokud se bez ní skutečně neobejdete, dopřejte si zeleninový salát, ale zároveň si připravte čaj z čerstvého zázvoru a tak vyvážíte teplotní rozdíly.
Ovoce vybírejte raději sezónní, jablka, švestky, hrozny, hrušky. Je vhodná doba připravit si domácí sušené ovoce, které má také velkou prohřívací schopnost, nebo uvařit švestková nebo hrušková povidla, která jako jediná připravíte jednoduše a bez použití cukru nebo jiných sladidel. Ze švestek a hrušek si můžete velice rychle a snadno připravit tzv. rozvar. Stačí ovoce povařit, až získá kašovitou koenzistenci, můžete přidat skořici, badyán, hřebíče. Rozvar uchováte v uzavřené nádobě v lednici a můžete jím dochucovat ranní obilné kaše, pudinky nebo ho jíst samotný s praženými ořechy nebo semínky. Nejenže si pochutnáte, ale prospějete i svému zažívání.
Nezapomeňte v tomto období na luštěniny, které jsou velice cenným zdrojem snadno stravitelných bílkovin. Kromě oblíbených luštěninových polévek vyzkoušejte luštěninové pomazánky nebo saláty.
Ke snídani nebo jako dezert jsou velmi vhodné obilné kaše. Ty nemusí být jen z ovesných vloček, jak je nejběžnější, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky nebo quinoy. Jsou ideálním pokrmem, který zasytí, zahřeje a doplní spoustu živin. Stejně lze upéci i dezert z jáhel nebo nákyp z některé ze jmenovaných obilovin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem, nebo ovocným sirupem.
Neváhejte a hojně používejte štiplavé koření a bylinky, například skořici, zázvor, pepř, česnek, křen a šalvěj. Ostrá chuť, kterou všechny tyto potraviny mají, rozproudí energii, zahřeje nás a zamezí množení bakterií.
Podzim je také obdobím se štědrou nabídkou drůbeže, ryb a zvěřiny a právě toho lze využít při přípravě dušených maso-zeleninových pokrmů nebo vydatných vývarů.
Vařte tedy vesele a s láskou všechny zelňačky, bramboračky, houbovky, boršče a samozřejmě všechny luštěninové polévky i krémové polévky z různých druhů zeleniny. Jen do nich nezapomínejte přidávat obiloviny (místo jíšky) a různé bylinky a koření pro zlepšení stravitelnosti.
Zajděte na farmářský trh, kde určitě získáte inspiraci a hlavně uvidíte, co se skrývá pod pojmem „sezónní a lokální potraviny“. Podzimní kuchyň si můžete prozářit žlutooranžovou dýní, kterých se nabízí na trhu celá řada druhů. Jistě většina z nás již zvládla některou z variant dýňové polévky, či vyzkoušela dýňové pyré na způsob bramborové kaše jako přílohu k masu. Můžete zkusit třeba dýňovou omáčku na těstoviny, nebo dýni pečenou. Dýňová semínka jsou skvělá po opražení místo burských oříšků, a pokud již nemáte inspiraci, jak dále dýni využít, můžete ji použít i na zkrášlení zevně – jako výživnou pleťovou masku.
Takto sestavený podzimní jídelníček bude vyvážený a rozhodně nebudete trpět hladem ani nezdravým nadbytkem.
„Jezte zdravě, ale neodbývejte se“ – to by mohlo být krédo jídelníčku sestaveného pro podzim…
Zdroj foto:Pixabay.com