Zpívání pro pupíky: Unikátní hudební relaxace pro nastávající maminky

Co se vám vybaví, když se řekne „zpívání pro pupíky“? Řekla bych, že asi nic úplně běžného. Ať už vám na mysli vytane pupík jakéhokoliv tvaru a vzezření, pupík dětský nebo třeba „pivní“, tak představa, že mu zpíváte, je přinejlepším netradiční. Co to tedy přesně je a co to není?

Někomu může název mých workshopů připadat infantilní a nevhodný pro jakékoliv vážně míněné kurzy pro dospělé. A přece si za ním stojím. Protože Zpívání pro pupíky, tedy hudebně-relaxační workshopy pro nastávající maminky, nejsou úplně běžné předporodní kurzy, jsou to trochu netradiční hlasové workshopy a jsou vlastně i trochu „infantilní“, protože v něm skrze zpěv a písničky komunikujeme s nenarozeným děťátkem.

Neučíme se. Užíváme si.
Hned na úvod je potřeba říci (a říkám to na úvod všech našich zpívacích setkání), že nejde o žádný kurz zpěvu. I když při workshopech s maminkami zpíváme, nikdo nehodnotí, zda jsme zpívaly čistě nebo falešně a/nebo „správně technicky“. Základní předpoklad, ze kterého Zpívání pro pupíky vychází je, že člověk je tvor muzikální a zpívat umí každý, komu fungují hlasivky. A že čím dříve se tahle muzikálnost v člověku rozvíjí, tím větší šanci má, že nakonec bude chtít zpívat a bude zpívat rád a nebude se bát svůj hlas používat.

Maminky se tedy na workshopech snažím „učit“, aby (si) svůj hlas užívaly – bez předsudků a hodnocení – a soustředily se především na prožitek a sdělení, které přes něj doléhá k miminku v bříšku. Tím pádem se pak také miminko „učí“ od své maminky a rozvíjí své vnímání hlasu a hudby – vnímá emoce do zpěvu a tónů vložené a slyší hlas, který ho „objímá“ v bezpečí mámina bříška. Prožívá radost, když máma zpívá něco radostného, učí se zklidnit, když se zklidní mámin hlas….
„Neříkej mi, že hodinu zpíváte ukolébavky!!?“ …řekla mi nedávno jedna známá. Ujistila jsem ji, že to tedy opravdu ne.

Tak co tedy děláme?

Nejprve prostě jen dýcháme. Dech a zpěv bez sebe nemohou být. A zpěvu nejvíc vyhovuje hluboké „břišní dýchání“. Stejné dýchání, které je ideální pro první dobu porodní, protože zlepšuje činnost dělohy a lépe okysličuje krev, takže zajišťuje dostatek kyslíku pro miminko. A navíc se při něm skvěle zklidníme.

Potom (sou) zníme. K dechu přidáme hlas a necháme přes něj proudit naše emoce a prožitky – stres a starosti ven, klid a volnost sem. A postupně se přidáme k jednoduchému nápěvu, který zpíváme tak dlouho, dokud se nám chce.

Potom zpíváme – písničku „pro nás ženský“. Nějakou lidovou, moudrou, ze života; smutnou nebo veselou – podle toho, co se nám zrovna chce a na co se cítíme a co si chceme prožít a užít.

Rytmus a jeho důležitost v hudbě i v našich životech je námět na román a určitě se k němu dostanu v nějakém příštím blogu. Na workshopu rytmus prožíváme na gymballech – tak trochu „tančíme“, tak trochu cvičíme – každý podle svých možností a zkušeností. A posloucháme k tomu různé skladby – podle nálady a situace.

Po řádění na balónu je opravdu čas na ukolébavku – zklidníme sebe i miminko a zpíváme nějakou svou oblíbenou, kterou za čas budeme zpívat už narozenému človíčkovi a on už bude vědět: „aha, teď máma zpívá Halí belí, budeme odpočívat…“

Celý workshop nakonec završuje závěrečná relaxace s hudbou, při které se uvolníme a myslíme jen na „tady a teď“, na své moudré tělo, ve kterém roste nový život…

Tak to je Zpívání pro pupíky „v kostce“. Žádný kurz zpěvu, ale cesta, která by vás měla zavést k porodu a mateřství trochu jinak. S písní na rtech. Pojďte ji vyzkoušet – těším se na zazpívanou!

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account