Tradiční značení versus GPS: Boj o místo v navigaci moderní doby

Jaro je definitivně tady a s ním přichází i vytoužené oteplování. Sluníčko nám pouští první jarní paprsky do oken a láká nás ven, abychom si toto období pořádně vychutnali. V parcích se to hemží běžci, vyjíždějí i první inline bruslaři a cyklisté, lidé venčí své psy na dlouhých procházkách… Celkově vzato je ta jarní atmosféra moc příjemná.

A příjemná může být i jarní túra, na kterou se může vydat každý z nás, udělat tak něco pro své zdraví a také duševní pohodu. Tušili jste například, že se Česká republika řadí mezi země s nejdokonalejším značením turistických tras vůbec? A že množství těchto tras by nám leckterá země mohla jen tiše závidět?

První trasa ze Štěchovic ke Svatojánským proudům
Souvisí to pravděpodobně i se skutečností, že první pěší turistická trasa u nás vznikla již v roce 1889. Tehdy byla zřízena z iniciativy KČT (tj. Klub českých turistů) a spojeny byly Štěchovice a Svatojánské proudy. Tato trasa se dodnes zčásti zachovala i s jejím původním značením, část však zanikla pod Štěchovickou přehradou a část pod Slapskou.

Turistické trasy na našem území však začaly kvapně přibývat, dokonce lze říci, že jsme v tomto ohledu naprostou velmocí, co se množství jednotlivých tras týče. Kromě toho i značení tras je u nás na velice kvalitní úrovni, žádná jiná země nám v jejich přehlednosti nemůže konkurovat. A na čem že je ono značení založeno? Jednoduše se používají tři pruhy (dva bílé a jeden barevný) na podkladu čtverce o velikosti 10×10 cm. Původní jednoduché značení červenou barvou přestalo být s přibývajícím počtem tras dostačující, a proto se rozšířilo o další tři barvy.

Značky umisťují na svá místa tzv. značkaři, kteří se snaží sami odhadnout, na kterém konkrétním místě se značka bude nejlépe vyjímat. Zároveň kontrolují, jestli nějaké značky nezmizely, například z důvodu kácení stromů. Jednotlivé značky přitom musí být nejméně 250 metrů od sebe, pokud se ale křižují boční pěšinky a cesty, mělo by jich být více. Na každou odbočku či křižovatku se proto dávají značky dvě – jedna naváděcí a druhá potvrzovací.

Červená značka je dálková, modrá regionální, zelená místní, žlutá pak spojuje
Co se týče jednotlivých barev značení, jejich význam je spíše historický. KČT používal původně jen červenou barvu, až později se začaly objevovat i další barvy. Podle dnešního systému symbolizuje červená barva trasu dálkovou nebo hřebenovou, jednoduše tu nejdůležitější trasu. Modré značky mívají regionální trasy, zelené místní trasy a žluté značí spojky a zkratky, které tuto síť doplňují. Podobné značení se ujalo například i v Polsku, zde se ale (kromě již zmíněných čtyř základních barev) vyskytuje i značka černá.
Je však zajímavé, že kupříkladu na Slovensku nebo v Rakousku není značení turistických tras založeno na kilometrech tak jako u nás, nýbrž se udává v hodinách. Je to dáno skutečností, že se v těchto oblastech setkáváme s těžším terénem, jedná se o oblasti vysokohorské. U nás by takovéto značení nemělo smysl, vzhledem k terénu lehčímu, kdy je čas velice individuální – někdo ujde za hodinu tři kilometry, někdo šest.

Nahradí tradiční značení GPS?
V současné době se však vedou bouřlivé diskuze ohledně toho, zda toto původní barevné značení nezanikne vlivem stále populárnější GPS navigace. Někdo také může namítat, že ho detailní značení okrádá o požitek z neznámých tras a poznávání nových končin. Podle značkařů však stále existuje poměrně velké množství tras, které označené nejsou, tudíž i takoví dobrodruzi si přijdou na své. Na druhé straně by se totiž spousta lidí do přírody ani nedostala, kdyby přitom nevěděli, po kolika kilometrech je čeká nejbližší hospoda či jiná příjemná zastávka…

Ani GPS navigace však značkaři nepovažují za zásadní problém současnosti. Ve finále to jistě záleží na každém z nás, zda budeme koukat po celou dobu procházky na displej nebo si naopak budeme vychutnávat krásy okolí a přírody, já osobně však také věřím, že barevné značení má své kouzlo, které moderní technologie nikdy mít nebudou.

Tak tedy vzhůru za poznáním! Nazujte pevnou obuv, pohodlně se oblečte a vyrazte prozkoumat některou z turistických tras ve vašem okolí. Určitě neuděláte chybu.
Pěkný den, spoustu ujitých kilometrů a úsměv na tváři vám přeje Veronika.

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account