Může nás Mexiko naučit něčemu novému?
MAYOVÉ
Mayové jsou původní obyvatelé jižního Mexika a severní části Střední Ameriky. Největší skupina moderních Mayů žije v Mexiku na poloostrově Yucatan
Města Mayů byla na mnohem větší úrovni než cokoliv, co v Evropě té doby existovalo – snad s výjimkou Říma a Córdoby. Byla obklopená majestátními pyramidami, uvnitř se lidé procházeli po rozsáhlých náměstích, mohli využívat kvalitních vládních budov i soudů. K tomu tato civilizace disponovala propracovaným kalendářem – nemluvě o tom, že Mayové vymysleli tak úžasný nápoj, jako je horká ČOKOLÁDA…
Existovala celá řada čokoládových produktů v podobě nápoje, kaše, kakaa v prášku, pevnou čokoládu nevyjímaje, kterým byly přidány rozmanité příchutě. Některé nápoje se pili studené, některé teplé a některé něco mezi. Pravděpodobně však dávali přednost čokoládě horké. Čokoláda neobsahovala v té době žádný cukr a kakaové boby jsou dodnes považovány za nejzdravější potravinu. Čokoládové nápoje hrály velmi důležitou roli v mayských rituálech a oslavách. Čokoláda se také využívala při zásnubních a svatebních slavnostech, především u zámožných obyvatel.
Mayové byli první , kteří ukázali Starému světu, jak pít čokoládu a rovněž nám jako první představili slovo „cacao“. Dodnes obyvatelé Yucatanu pijí pravou čokoládu z kakaových bobů ráno místo kávy. Věří, že tento nápoj je výborný na posílení organismu.
AZTÉKOVÉ
Další potravinou, která se v Mexiku od pradávna pěstuje je LASKAVEC, jemuž se také říká amarant .Mluví se o něm jako o “dávné obilovině Aztéků”. Původ Aztéků je nejistý, někteří vědci se domnívají, že přišli ze severní Kalifornie. Na území dnešního Mexika se přestěhovali na počátku druhého tisíciletí našeho letopočtu. Laskavec byl ceněn pro své výživné vlastnosti a oslavován jako potrava bojovníků.Semínka amarantu jsou malá asi jako sezamová semínka a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Chuť laskavce je mezi sladkou a oříškovou, tepelně upravená semínka jsou křupavá. Obyvatelé Mexika z této potraviny nejvíce vyrábějí různé placky, mouku na chléb a také ji praží. Amarant je bezlepkový.
SEMÍNKA ŠALVĚJE
Známá jako Chia semínka. V minulosti patřila semínka čia k hlavním potravinám bájných Aztéků. Semínka čia, neboli také semínka běžců, jsou velmi oblíbená pro svou výživnou hodnotu. Jsou to drobná semínka šalvěje hispánské, která rostou více než 4000 let v některých oblastech Jižní a Střední Ameriky. Šalvěj hispánská je náročná na podmínky a proto ji nelze pěstovat všude. Právě proto jsou semínka čia vysoce ceněná. Obsahují proteiny, kvalitní sacharidy a také tuky. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém. Čia semínka jsou vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů…Dnes jsou tyto semínka velkým hitem a jistě už jste o nich slyšely.
TOMATILLA
Připomínají zelená rajčátka. Botanický název je mochyně mexická. Z nezralých plodů, které po odstranění blanitého kalichu připomínají zelená rajčata, se připravují různé omáčky a polévky. Upravují se pečením, dušením nebo smažením. Jsou složkou některých receptur avokádového dipu „guacamole“. Také se používají jako hlavní přísada zelené mexické omáčky známé jako „salsa verde“. Tato omáčka se v mexické kuchyni používá velice často jako dip pro tortillové lupínky nebo se podává společně s taccos (plněné tortillové placky) a grilovaným (zpravidla vepřovým) masem nebo rybou. Plně vyzrálé plody mají nažloutlou barvu, jsou sladší. Jedí se přímo bez jakékoliv úpravy. Můžete z nich také připravit saláty, koláče, marmelády a džemy.
Obrázky: Kakaové boby, Laskavec (růžová rostlina), Chia semínka, Tomatilla (zelené rajčátka), mapa Mexika, Mexická vlajka
Ještě jsem měla připravený závěr o zániků říše Mayů a Aztéků, ale už se nevlezl… Hola-Ola-Ahoj ;-);-)
Zdroj foto:Pixabay.com