O tom, že malé děti mají rády hudbu a rytmus a že je vhodné v nich lásku k hudbě rozvíjet, asi není třeba nikoho moc přesvědčovat. O tom, že prostřednictvím hudby a zpěvu můžeme navázat pevný vztah s miminkem ještě, když je v bříšku, už se také celkem ví a mluví. Ale věda jde ještě dál. Hudba může údajně napomoci oplodnění vajíčka in vitro! Páry, které dlouhodobě usilují o miminko, tak mají možnost zvýšit své šance na úspěšné IVF díky „hudebním inkubátorům“. Kroutíte hlavou a nevěříte? Čtěte dál:)

Převratný objev učinili ve španělském institutu Marquéz, kde se dlouhodobě zabývají nejen porodnictvím a asistovanou reprodukcí, ale také vlivem hudby na vznik a vývoj lidského plodu (mimochodem přišli také s vynálezem Babypodu – reproduktoru pro miminka v bříšku…). Tamní odborníci provedli výzkum, který potvrdil, že lidská embrya, kterým se během oplodnění in vitro pouští hudba, mají téměř o 5% vyšší šanci na úspěšné oplodnění, než ta, která jsou ponechána bez hudby.

Vysvětlení a zdůvodnění je následující. V institutu se dlouhodobě snaží, aby se oplodnění in vitro, tedy v umělém prostředí, co nejvíce podobalo tomu přirozenému, a zkoumají proto, co všechno „prožívají“ lidské zárodečné buňky při své cestě k oplodnění. „V přirozených podmínkách cestují zárodečné buňky vajíčka a embrya skrz vejcovody do dělohy díky neustálým peristaltickým pohybům, které je posouvají, obklopují je živinami, které potřebují a odhánějí od nich odpadní produkty jejich vlastního metabolismu. Tyto pohyby buňkám ulehčují látkovou výměnu….Ale embrya v laboratoři zůstávají ve svém kultivačním prostředí statická, takže toxické zplodiny, které uvolní (volné radikály nebo amonium) se usazují v kultivačním v prostředí, ve kterém embrya leží.“

Jinými slovy, zárodečné buňky v lidském těle, mají svou cestu k oplodnění jednodušší, protože vejcovody mají svůj rytmus (peristaltické pohyby), který je pohání a čistí jejich „životní prostředí“. Jak takové rytmické a dynamické prostředí připravit i pro vajíčka in vitro?Jednoduše, pustíme jim hudbu!
A tak vědci z institutu udělali nebývalý pokus. Vajíčka, která měla podstoupit IVF, rozdělili do dvou skupin. Jedna byla kultivována v inkubátoru, v němž neustále hrála hudba, druhá v běžném „tichém“ inkubátoru. A „hudební“ vajíčka „zvítězila“! Vykázala významné (5%) zvýšení v míře úspěšného oplodnění. Odborníci výsledek vysvětlují tím, že vibrace z hudby a její rytmus vlastně simulovaly rytmus lidského těla, který zárodkům pomáhá k přežití a k úspěšnému dokončení cesty k oplodnění.

Dlužno dodat, že součástí zkoumání bylo i to, zda má na úspěšnost vliv i konkrétní hudební styl. Závěr ale zní, že „hudební“ vajíčka na tom byla stejně dobře, bez ohledu na to, zda byla vystavena zvukům vážné hudby, hard-rocku anebo popu.

Možná se vám zdá celý výzkum bizarní. Možná si říkáte, že věda odhaluje věci, které by nám měly zůstat utajeny. Na druhou stranu, výsledky této studie se úspěšně aplikují v praxi a na svět už přišly desítky dětí, kterým k životu pomohla hudba. A já v tom vidím jen další důkaz, že hudba, rytmus a lidský život jsou propleteny v samotném prazákladu a jedno bez druhého nemůže být.
PS: A pokud už své vytoužené miminko nosíte v bříšku, sdílejte s ním radost s hudby, rytmu a života – třeba na našich předporodních hudebních workshopech. Stojí to za to!

zdroj: Fertility Experiences

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account