Proč byste měli zařadit toto superovoce do svého jídelníčku
MALINY
230 kJ ve 100 g
Z botanického hlediska jsou to vlastně jen „sestry“ ostružin
Urychlují látkovou výměnu
Mají antibakteriální účinky
Díky obsahu několika aktivních kyselin, pektinu a tříslovin podporují maliny v syrovém stavu činnost žaludku
Obsahují železo, hořčík, draslím, fosfor
BRUSINKY
260 kJ ve 100 g
Známý a oblíbený přírodní lék proti revmatu
Pomáhají odplavovat nahromaděnou vodu v těle
Snižují hladinu cholesterolu v krvi
Díky přírodní látce arbutinu mají příznivý vliv při zánětu močových cest
Obsahují vitamíny C, B1, B2, B3, betakaroten, vápník, hořčík a draslík
ANGREŠT
210 kJ ve 100 g
Konzumace angreštu prospívá vazivům v těle
Napomáhá čištění střev a omezuje riziko zácpy
Odvodňuje
Podporuje růst vlasů
150 g angreštu pokryje denní spotřebu vitamínu C
Obsahují velké množství vitamínu C, draslík, vápník, hořčík
BORŮVKY
280 kJ ve 100 g
Obsahují třísloviny, které pomáhají tělu odbourávat jedy
Utišují průjmy
Chrání před rakovinou
Modré barvivo myrtilin má krvetvorné účinky
Obsahují vitamín C, B6, draslík, hořčík a vápník
RYBÍZ
180 kj ve 100 g
Obsahuje účinné látky, které chrání cévy
Posiluje imunitní systém
Podporuje produkci slin
Má lehké močopudné účinky a zvyšuje pocení
Podporuje chuť k jídlu
Obsahuje velké množství vitamínu C, skupinu vitamínů B, vápník, draslík, hořčík a fosfor
OSTRUŽINY
200 kJ ve 100 g
Čistí krev
Podporují krvetvorbu
Snižují horečku
Blahodárně působí na zanícené dásně
Obsahují vitamíny A, C, E, hořčík, draslík, stopy mědi a zinku, vápník
Zdroj: Tereza Tabarková