Třezalkový olej: Domácí příprava a široké využití v praxi

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
bylina sv. Jana, čarovník, krevníček, prostřelenec, svatojánská bylina- je jedna z nejoblíbenějších léčivých rostlin. Sbíranou částí je nať, v případě výroby oleje jen květy. Třezalka působí jako antibiotikum, čistí krev – tedy podporuje látkovou výměnu, má silné protizánětlivé účinky, léčí velkou řadu ekzémů, včetně těžkých forem, léčí poškozenou tkáň po úrazech hlavy a odstraňuje otoky. Bývá součástí ledvinových čajových směsí, léčí hemeroidy, žaludek a dvanáctník, vředové choroby. Pomáhá při těžkých, srdce ohrožujících chřipkách s arytmiemi, fibrilacemi. Je bylinou první volby při úzkosti, neklidu, psychickém napětí, neurastenii, depresi atd.

Třezalku obvykle sbíráme po rozkvětu, nejlépe kolem 12 hodiny za slunečného dne. Třezalkový olej mimořádně příznivě působí na pokožku, kterou hojí, zvláčňuje a doplňuje některé vitamíny (provit. A)Mimořádně dobře se osvědčil u otevřených ran, čerstvých poranění, krevních výronů, otocích žláz, rozpraskané kůže a revmatismu. Dokonce se doporučuje i na hemeroidy.
Chceme-li třezalku bezpečně poznat, rozmačkáme jeden otevřený květ. Pokud jde o třezalku, vyteče z něho červená šťáva. Také pokud se na listy podíváte proti slunci uvidítě bílé a černé tečky 🙂

Upozornění:
Třezalka je fototoxická – tj. po aplikaci na pokožku, natřená místa se nesmí vystavovat přímému slunečnímu záření.

Třezalkový olej vyrobíme prostým macerováním květů v oleji. Pro masážní účely je vhodný olej v BIO kvalitě, olivový či slunečnicový. Mimořádně kvalitní a pro pokožku blahodárný i když dražší je olej mandlový či lněný. Z natě třezalky otrháme nebo ostříháme květy i poupata. Naplníme uzavíratelnou sklenici a zalijeme olejem. Sklenici uzavřeme a necháme na slunci min. 2 – 6 týdnů macerovat. Každý den promícháme nejlépe dřevěnou vařečkou. Barva třezalkového oleje by měla být červená. Poté olej slijeme přes plátýnko do skleničky či flakonku, nejlépe z tmavého skla.

Olej používám již pár let a jsem z něj nadšená. Je nepostradatelným pomocníkem v mé domácí lékárně. Na třezalku narazíte poměrně často u lesů a okrajů strání, suchých pastvinách,loukách, ale i podél cest. Při procházce tak najdete v přírodě cennou bylinu. Letos jsem nestihla nasbírat na sv. Jana tedy 24.6. kdy se udává výroba oleje jako nejsilnější,ale věřím, že pokud se třezalka s úctou a láskou sbírá i v jiný den, olej udělá stejnou službu.
Zkuste si jej letos vyrobit se mnou 🙂 já mám skleničku od včerejška za oknem. 

Zdroj foto:Pixabay.com

 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account