Domácí výroba seitanu: Krok za krokem k lehce stravitelné bílkovině
Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný. Pochopitelně s výjimkou osob na lepek alergických.
Budeme potřebovat:
1/2 litru studené vody a 1kg hladké bílé pšeničné mouky
1, Mouku a vodu smícháme v míse dohromady a prohněteme ve vláčné těsto.
2, Těsto necháme přikryté půl hodinu až hodinu odpočinout v teple.
3, Abychom získali seitan, tedy lepek, musíme z těsta vyplavit škrob. Nejlépe je těsto položit na cedník do větší mísy, do které napustíte vodu. Pomačkáváním vyplavujeme škrob a za chvíli ji,vyměníme za novou.
4, Měníme vodu, dokud nezůstane čistá.
5, Jakmile začne seitan získávat konzistenci houby, budete ho hodně stlačovat, aby se spojil dohromady a vody se úplně vymačkala.
6, Je hotový ve chvíli, kdy připomíná gumu. V tuto chvíli ho nakrájíme a zapracujeme do pokrmu, jako například sójové maso.
Zdroj foto: Klára Bílá