Jak Olga Vančurová proměnila svou vášeň pro pečení v úspěšný byznys
Olga Vančurová vyměnila jistotu zaměstnání za dobrodružnou cestu podnikáním a letos se rozhodla naplno věnovat rozvoji své firmy. Její Tartaletka je příběhem lásky k pečení.
Chcete nahlédnout do zákulisí a dění kolem Tartaletky? Sledujte pravidelnou dávku informací o koláčích z jejich dílny, food akcí či tipů pro pečení na Facebooku!
Olgo, jaké byly začátky Vašeho podnikání? Vzpomenete si na první impuls?
Pečení bylo vždy mým velkým koníčkem. Věnovala jsem mu velkou část svého volného času a říkala si, jak by bylo skvělé živit se tím, co mě skutečně baví a naplňuje. Podnikat v cukrařině jsem začala při zaměstnání. Chodila jsem na setkání podnikatelů, o víkendech se účastnila různých food akcí a mé koláčky měly vždy velký úspěch. To mě nakoplo k tomu, abych svému pečení dala nějakou tvář, a tak se zrodila Tartaletka. Rozhodla jsem se péci jen to, co sama miluji nejvíce, a to jsou koláče z křehkého těsta, páje a tartaletky. Spolu s partnerem jsme dali dohromady logo, produktové fotografie, web a spustili jsme facebookový profil. V té době jsem začala také spolupracovat s Chefstarterem v rámci jejich sdílené kuchyně.
Inspirovala jste se podobnou službou v jiném městě nebo v zahraničí?
Dá se říci, že jsme v podstatě spojili několik konceptů dohromady. Fungujeme on-line, tzn. že máme vlastní webové stránky, které fungují jako e-shop. Zákazníci si zde mohou vybrané koláče vložit do košíku a objednat si je. Já jim koláče upeču a partner jim je doveze až domů. Pro naše zákazníky přísloví “Bez práce nejsou koláče” neplatí.
Zvládáte finančně rozvoj firmy nebo máte úvěr na financování zboží?
Do června loňského roku jsem se pečení věnovala při zaměstnání. Mou velkou výhodou tak byl pravidelný příjem, ze kterého jsem mohla rozvoj svého podnikání financovat. Nechci však ustrnout na jednom místě, a ze sdílené kuchyně se chci přesunout do vlastní provozovny. V současné době jsme ve fázi prohlídek vhodných prostor a já se už nemůžu dočkat nákupu vybavení a zařízení. V rámci toho však budu muset již přistoupit k podnikatelskému úvěru.
Co Vám dělá v práci největší radost?
Největší radost mi dělají spokojení zákazníci. Sami nám píší, jak jim koláče chutnaly, nebo že se s nimi na rodinné oslavě blýskli. Náš bezinkový koláč si jedna zákaznice objednala na rodinnou oslavu. Oslavenkyně dostala několik dortů, ale náš bezinkový koláč se prý stal doslova hvězdou oslavy. Na Apetit piknik za námi přijela paní, která nám řekla, že jede až z Orlických hor. Prý nás sleduje na Facebooku a už prostě musela ochutnat. Na akcích ráda pozoruji zákazníky, kteří si u našeho stánku koupí náš koláček. Ochutnají a pak se tak krásně blaženě usmějí.
Co Vás v současné době nejvíc štve v souvislosti s podnikáním?
V současné době asi není nic, o čem bych mohla vyloženě říci, že mě štve. Tolik kritizované EET se mě zatím naštěstí ještě netýká.
Objevila se někdy krize, kdy jste si řekla, že na to nemáte?
Pečení na full-time se věnuji posledního půl roku a stále se učím něčemu novému. Celá má cesta není jedna přímá čára stoupající neustále nahoru, ale má i svá slabá místa, kdy tržby klesají. Zjistila jsem, že i v takovém oboru jako je pečení na objednávku existuje něco jako sezónnost – o letních prázdninách a čerstvě po Vánocích klesá počet objednávek. O letních měsících se tak chceme maximálně soustředit na svatby a budoucí nevěsty a leden mi dává prostor ke zvolnění a naplánování dalšího roku.
Čekají Vás a Vaše zákaznice nějaké novinky v roce 2017?
Rok 2017 je pro mě v podstatě prvním rokem, kdy se mohu pečení věnovat od ledna do prosince, zcela naplno. Pro zákazníky chystáme speciální akce. Do nabídky zařadíme více sezónních koláčů a našim zákazníkům nabídneme komplexnější služby – jak koncovým zákazníkům, tak firmám. Rozhodně se mají na co těšit.
Mnoho žen touží podnikat, ale bojí se. Měla jste někdy obavy z neúspěchu?
Asi jako každému začínajícímu podnikateli se ani mně obavy nevyhnuly. Je velký rozdíl mezi tím být zaměstnancem a podnikat. Zaměstnavatel se musí postarat o to, aby měl jeho zaměstnanec práci. O podnikatele se nikdo nepostará. Jde sám se svou kůží na trh, sám se o sebe musí postarat. Na druhou stranu si jako podnikatelka pracuji na svém, dělám to, co mě baví, co mám ráda a co mě naplňuje. A to, za to stojí.
Jak jste krizi překonala?
Prací a vymýšlením, jak být ještě lepší. Velkou podporou mi je také můj partner a má rodina, bez nich by to zkrátka nešlo.
Máte nějaký oblíbený citát?
Líbí se mi “Cesta je cíl”. Přiznám se, že dřív jsem tomu nerozuměla, ale dnes již chápu, co tím chtěl básník říci.
Zdroj foto: Markéta Henzlová