Tajemství kurkumy: Od léčivých účinků po kosmetické využití

Někteří jej zaměňují se zázvorem, chilli nebo kari. Je to dáno tím, že čerstvá kurkuma připomíná kořen zázvoru, má ostrou chuť jako chilli a barvu podobnou kari a také tvoří hlavní složku tohoto oblíbeného koření.  V lidovém léčitelství se používala již před tisíci lety díky antioxidačním a protizánětlivým účinkům.

Odkud se vzala?
Kurkuma není pouze koření, je to přírodní lék! Pochází z Indie, kde je využívána již 4500 let. Mezi lidové názvy patří indický zázvor či indický šafrán. Kurkuma se hojně vyskytuje v jižní a jihovýchodní Asii, v Indii, Kambodži a ve Vietnamu.
Při troše šikovnosti si ji můžete vypěstovat také doma. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která vyniká barevnými květy. Je až neuvěřitelné, že z této rostlinné krásky získáváme významné koření, bez kterého se v asijské kuchyni prakticky neobejdou.

Proč je tak zdravá?
Kurkuma obsahuje takzvaný kurkumin, který působí proti zánětům. To znamená, že má podobné účinky jako například Ibalgin. A to s tím rozdílem, že jde o zcela přírodní složku bez vedlejších účinků.  Přináší úlevu od bolesti zubů či bolestivé menstruace. Obsahuje velké množství vitamínu C a E, má antioxidační, protinádorové, antibiotické a antivirové účinky.
Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům, pak můžete využít jedinečné vlastnosti zázvoru a kurkumy a vytvořit si tak silnou obranu proti virům a bakteriím. Kurkuma, stejně jako zázvor, patří mezi superpotraviny, které si zaslouží zařadit do našeho jídelníčku. Kurkumin navíc snižuje cholesterol a zlepšuje trávení. Abyste však dosáhli žádoucích výsledků, je potřeba jej konzumovat pravidelně.

Jaké využití má kurkuma v kuchyni?
Přemýšlíte, do jakých jídel se kurkuma hodí? Můžete ji přidávat prakticky do všech slaných a některých sladkých pokrmů. Já sama jsem začala kurkumu používat teprve nedávno. Přidávám ji hodně do polévek, omáček, ale třeba i na rýži. Dodá jídlu lehce nažloutlou barvu jako kari a má zajímavé aroma i výraznou chuť. Ale pozor, pokud nemáte rádi ostrá jídla, pak s kurkumou raději šetřete.
A ještě jedna zajímavost nakonec. Kurkuma se velmi často používá jako složka do některých orientálních parfémů a své výsadní postavení má také v kosmetickém průmyslu.

Foto: Martina Richterová

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account