Letošní mrazy jsou skutečně mimořádné. Meteorologové poukazují na to, že podobná zima byla naposledy v roce 1973! A protože je důležité zahřát se zevnitř, připravila jsem si pro vás pár zajímavých tipů na chutné a zdravé horké nápoje. Nechte se inspirovat.:-)
Zázvorový čaj – silný pomocník proti zimě i nemoci
Zázvor je oblíbené koření, které dodává jídlům pikantní chuť. V posledních letech jsme však objevili kouzlo čerstvého zázvoru. Přitom nejde o žádnou novinku. Staří Indové a Číňané jej využívali již před třemi tisíci lety. Zajímavostí je, že v období středověku byl zázvor dokonce jedním z nejpoužívanějších dochucovadel vůbec.
Zázvor je přírodní lék, který působí protizánětlivě a stimuluje imunitní systém. Dokonale prohřeje tělo a má také relaxační účinky. A právě z čerstvého kořene zázvoru si můžeme uvařit výborný a zdravý čaj. Jeho příprava je navíc rychlá a snadná.
Já jej vařím tak, že si koupím zázvoro-pomerančový ovocný čaj, přidám pár tenkých plátků oloupaného zázvoru (pro silnější aroma lze i nastrouhat) a zaliji vařící vodou. Nechám louhovat asi 15 minut. Poté dochutím medem (med by se neměl přidávat do vařící vody, teprve až čaj trochu vychladne) a přidám pár kapek citrónu. Tento nápoj vás spolehlivě zahřeje i v těch největších mrazech.
Pořádná porce vitamínu C – čaj z čerstvých šípků
Jestliže patříte mezi milovníky horkých nápojů, možná jste už vyzkoušeli šípkový čaj. Ovšem pozor, mam na mysli čerstvé šípky. Ty obsahují velké množství vitamínu C, který je důležitý pro naši imunitu. Budete-li pít šípkový čaj pravidelně, nejenže posílíte imunitu, ale také se pořádně zahřejete.
Příprava je opět velmi jednoduchá. Přibližně tři lžíce sušených plodů šípků zalijete vroucí vodou. V tomto případě se doporučuje nechat louhovat několik hodin, ideálně přes noc pod pokličkou. Poté přecedíte a čaj opět ohřejte podle chuti. Můžete osladit medem.
Velký hit zimních dnů – pečený čaj!
Pečený čaj je v mnohém jedno velké překvapení. Připravuje se v troubě, krásně vypadá a ještě lépe chutná. Velkou předností tohoto čaje je, že si jej můžete udělat v domácích podmínkách prakticky z jakýchkoliv druhů ovoce. Můžete vyzkoušet například jablka, hrozny, hrušky, mandarinky nebo také jahody, borůvky, maliny. Ovoce může být čerstvé i mražené.
Příprava je trochu náročnější, ale stojí to za to. Navíc si tento čaj můžete připravit do zásoby. Různé druhy ovoce nakrájíte na plátky, chemicky neošetřené citrusy můžete použít i s kůrou, jinak vše oloupejte. Ovoce vyskládáte na plech, můžete přidat hřebíček, skořici, badyán, zázvor podle chuti a posypete cukrem a vložíte do trouby. Čaj se peče asi 35 minut při 200 stupních. Během pečení je dobré jej alespoň jednou promíchat.
Po upečení můžete vmíchat rum, víno nebo jiný alkohol, pro děti nechte pouze takto. Připravené čisté sklenice naplníte směsí, zavaříte a necháte vychladnout. S pečenými čaji lze různě experimentovat. Vznikne tak velice chutný horký nápoj, který využijete prakticky po celý rok. Navíc pro vaše blízké poslouží jako milý dárek.
A pokud se vám nebude chtít pečený čaj připravovat svépomocí, můžete si jej koupit již hotový, třeba například ZDE.
A jaké horké nápoje si rádi připravujete vy? Možností je skutečně mnoho. Proto budu moc ráda, když se podělíte o své tipy a recepty.*wine*
Zdroj foto: Pixabay.com