Kurkuma: Zázračné koření pro zdraví a skvělou chuť
Je to žluté, podobné chilli, má to ostřejší chuť a hlavně je to strašně zdravé. Odpověď na tuhle hádanku je poměrně snadná, řeč je o kurkumě. Přiznám se, že jsem tohle koření poznala blíže teprve nedávno. V souvislosti se zdravou a chutnou zdravou má totiž velmi dobré postavení. A hlavně dodá pokrmům skvělou chuť a krásnou barvu.
Jak ji poznáme?
Jednoduše! Kurkuma se vyznačuje výraznou kořenitou vůní, ve které se snoubí zázvor s pomerančem. Kořen kurkumy silně připomíná zázvor, avšak po rozříznutí je na rozdíl od zázvoru oranžový. Koření dodá pokrmů neodolatelný orientální vzhled.
Kurkuma jako lék pro každého
Miluji koření, které má léčivé účinky. Zapomeňte na nezdravou sůl a raději vsaďte na bylinky. Čerstvá kurkuma známá jako žlutý kořen bývá v asijských zemích často používána jako přírodní barvivo. Má však blahodárné účinky na naše zdraví. To ostatně potvrzují také znalci, kteří se zabývají zdravou výživou i alternativní medicínou. „Je na světě jen málo bylin, které mají tak silné účinky v oblasti zdraví a širokospektré využití v kuchyni“, říká jeden z nich.
V tradiční lidové medicíně je známá po celém světě. Protože její účinky jsou skutečně širokospektré, vyjmenujme si jen ty základní:
– Podporuje hojení
– Prevence proti srdečním chorobám
– Čistí játra a podporuje tok žluče
– Zmírňuje napětí a depresi
– Zbavuje tělo toxinů
– Má analgetické účinky
– Působí proti únavě
– Posiluje imunitu
Jaké má využití v kuchyni?
A konečně se dostáváme do kuchyně. Milé dámy, také rády vaříte zdravá a chutná jídla? Pak kurkumu určitě vyzkoušejte.
Koupit ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Jak jsem již psala, čerstvá připomíná svým vzhledem zázvor. Můžete ji nakrájet, nasekat či nastrouhat a přidat do různých zeleninových salátů, do nakládané zeleniny či pikantních chuťovek. Ale pozor, je hodně ostrá!
Nejpraktičtější je sušená kurkuma ve formě prášku. Můžete ji zakoupit jako samostatné koření nebo je součástí například kari koření. Zajímavostí je, že podle různých výzkumů se léčivé účinky kurkumy zvyšují v kombinaci dalšího koření, zejména pepře!
A v kuchyni je opravdu k nezaplacení. Lze ji přidávat prakticky do všech slaných pokrmů. Já ji používám do omáček, do polévek, úžasnou žlutou barvu dodá rýži nebo těstovinám. Hodí se k masu i k rybám. A protože se blíží čas grilovaček, můžete kurkumu využít i na nakládání masa. Stačí jej přidat do bílého jogurtu či zakysané smetany. Do této směsi naložte maso. Receptů s kurkumou najdete na internetu opravdu hodně.
A kde kurkumu kopit?
Přemýšlíte o tom, kde toto zázračné koření pořídit? Mám pro vás skvělý tip. Objednejte v internetovém obchodě https://www.eushops.cz. A jako doplněk stravy pro pevné zdraví zkuste přírodní tabletky kurkuma+ piperin.
Zdroj foto: Pavlína Dvořáková