Výživové rady na zimu: Maso, zelí, ořechy a bylinky pro silnou imunitu

V létě jsme si dopřávaly syrovou zeleninu a ovoce, saláty a čerstvé šťávy. Jenže to všechno nás ochlazuje a my se teď  v zimě potřebujeme zahřát. Syrovou zeleninu a ovoce tedy v těchto dnech omezte. Vybírejte raději to, co je u nás přirozeně k mání od přírody, nebo se dá na zimu uskladnit. Dopřejte si i kvalitní maso a tuky.

1. Vařte polévky a vývary

Polévka je grunt a v zimě to platí dvojnásob. Silný hovězí nebo slepičí vývar vás zahřeje a navíc dodá pořádnou sílu v boji proti nemocem. Kořenová zelenina zase dodá vitaminy a vlákninu. Není pravda, že vařením se vše zničí. Jsou vitaminy, které získáte právě vařením, např. betakaroten.

 2. Pečte jablka a hrušky

Udělejte si štrúdl, uvařte kompot, vylepšete bábovku. Štrúdl a kompot dochuťte skořicí, čistí střeva a tím podporuje naši imunitu. Do klasického těsta přidejte na malé kousky nakrájené jablko a hrušku a upečte si bábovku nebo litou buchtu, koláč bude krásně vláčný. Povařte ovesné vločky ve vodě, je to za pár minut hotové a dochuťte nastrouhaným jablkem, skořicí a medem. Zasytí a nakopne!

3. Dopřejte si maso a zelí

Pečené maso nám dodá sílu, zasytí a zahřeje. K němu dušené nebo syrové kysané zelí pomůže maso strávit, protože obsahuje bakterii kdyseliny mléčné a navíc nám dodá vysokou dávku vitamínu C. Obsahuje také vitamin K, B-vitaminy, draslík, vápník, fosfor, hořčík a další minerály. Podporuje tvorbu krve, bojuje proti únavě, posiluje imunitu a vylučování toxických látek z těla ven.

4. Luštěte lušteniny

Lušteniny se nám moc nelíbí, nadýmají a jsou „hlučné“:-). Pokud je však připravíte správně, dodáte tělu maximum živin a vitamínů, zejména skupiny B. Luštěniny před úpravou nechte koupat ve vodě se saturejkou několik hodin, vyplaví se tím většina nadýmavých složek. Pak vodu slijte a luštěniny pořádně propláchněte.

5. Zobejte oříšky

Ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vitamin E a B, hořčík a měď. Navíc obsahují vlákninu, která také napomáhá trávení. Můžete je zobat jen tak nebo nasekat do těsta. Ořechy jsou skvělým zdrojem energie, která se neukládá na tuky. Blahodárně působí na regeneraci po psychické i fyzické stránce. 

6. Používejte hojně bylinky a koření

Objevte zázračnou řeřichu. Nenápadná rostlinka v sobě ukrývá skutečnou bombu proti nemocem, obsahuje vitamin C a B1, betakaroten, draslík, železo, hořčík, vápník a další důležité látky. Řeřicha navíc umí zbavit ledviny a močové cesty toxických látek a působí protizánětlivě. Pepř jídlu dodá říz, pomůže trávit a zahřeje. Reguluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a tím pomáhá zásobovat orgány živinami a kyslíkem.

Na závěr dobrá rada nad zlato. Nevynechávejte tuky!

Většina vitamínů se do těla vstřebává právě pomocí tuků. Ty “správné” tuky jsou velice důležité pro celkovou psychickou i fyzickou kondici, protože pomáhají vyvážit produkci hormonů a rovnováhu v těle. Navíc masu dodává chuť právě tuk. 😀

Foto: Silvia Pokorná

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account