Skromná Mikulášská nadílka: Jak vybrat dárky, které mají smysl

Je 5.12 podvečer a spolu s 3,5 letým synem napjatě čekáme zda přijde nebo ne. Doma uklizeno, rozsvícené svíčky,  svátečně oblečeni a ….někdo klepe na dveře.

 „Dobrý večer, jsem Mikuláš a jdu za vámi na návštěvu. Mohu dál?“

Vedeme velkého Mikuláše, ale opravdu velkého Mikuláše, do obýváku, za ním v tichosti anděl s čertem. Mikuláš vytahuje velkou Zlatou knihu a začne předčítat to, co si do ní za celý rok zapsal. Syn mi sedí na klíně, upřeně zírá na Mikuláše a na jeho, skoro až posvátná slova, souhlasně pokyvuje hlavou. Když skončí, anděl vytahuje pytlíček a předává nadílku…Čert za Mikulášem v tichosti přihlíží.
Střih…
„Támhle, támhle jsou čerti, honem za nima!!!“ křičící tlupy dětí  nahánějící čerty s řetězy a pytli na zádech s vlajícími nožičkami panenek po sídlištích…Nejčastější obraz z našich dětských dob.
Nebo další, který jsem slýchala v okolí a bohužel i stále ještě slýchám „Nezlob, nebo si tě odnese čert…“
Teď, už většina z  nás vnímá Mikuláše skrze naše děti. Začínáme řešit celé pojetí, nebo neřešíme vůbec…a přicházíme do styku s Mikulášem na pořádaných akcích ve školách, školkách a různých centrech.
Mikulášské…

V tom lepším případě Mikulášové veřejně kárají děti za jejich prohřešky,které rodiče uvedou a odmění hodné i zlobivé děti nablýskanou nadílkou.
V tom horším případě se pořádají „pekelné párty“ ve školách a jiných akcích, kde čerti hrají prim, mají hrozivé masky (kde jsou ti „pěkní čerti“ z pohádek), chrlí ohně a bafají na děti. Nebo za přihlížení Mikuláše zapisují děti do pekelných knih…Mikulášové tohle vše svým kumpánům tolerují.

Možná tedy nás napadá otázka:
Kdo tomu velí? Čert nebo Mikuláš?
Možná jste se právě proto rozhodli, že Mikuláše, ani podobné záležitosti, slavit nebudete. Nechcete dítko vystavovat pekelnému stresu nebo prostě vám tyto způsoby celkově nesedí.
Nedivím se, ale je to podle mě škoda.
Mikuláš je další z profláknutých oslav a obrovský byznys, kterým je na čase se podívat na zoubek a začít, ne pomaloučku, ale spíše rychle, měnit obecné nastavení. Jak platí, když chci změnit svět, musím začít u sebe, tak je to opět na nás, jako rodičích nebo učitelích, abychom si uvědomili pravý význam,  změnili vnitřní nastavení a tedy i přístup k celému pojetí této oslavy.
Přijde mi, že odkaz původního Mikuláše se už po generace vytratil a jedeme v zajetých kolejích nějaké zbylé, povrchové karikatury.
                                                                             
Zlehčuje se to, co může způsobit našim dětem (poradny by mohly vyprávět), čerti se využívají jako zastrašovací manipulační prostředek. A nemáme vědomí toho, jakou hodnotu z takové oslavy můžeme pro naše děti vytěžit. A o to právě jde.
Pro nás se Mikulášský svátek stal jedním ze zásadních milníků celým rytmem roku, který pokračuje v sérii podzimních svátků.

Co nám tedy může pravý Mikuláš přinést?
Rozhodně to není potrestání zlobivých dětí a vyvolání strachu. A tím je přinutit k lepšímu chování. Přežili jsme to my, přežijí to i ony…Nebo nadílku hromady nablýskaných čokoládových čertů.
Když vyjdeme z původní legendy o svatém Mikulášovi z Myry tak, jak o něm vypráví kniha od Jakoba Streita Svatý Mikuláš, tak ten pravý Mikuláš je:

 „Přítel dětí, pomocník chudých, ochránce pronásledovaných a zachránce v bouři.                                     Není to pozemský soudce, který trestá. Má vyšší, duchovní nadhled. Díky tomu je neúplatný a spravedlivý. Láskyplně, bez posuzovaní a odsuzování, dětem ukazuje, co se jim daří, či nedaří.

Pochválí je za to dobré a poukázáním na jejich chyby, vede děti k jejich nápravě. Tím je učí sebereflexi a vědomí toho, že jejich činy mají velký význam, že na nich záleží. To platí i pro nás, dospěláky.
Čert s andělem jsou Mikulášovi pomocníci, kteří nejsou schopni nadhledu a nemají žádné pravomoce někoho posuzovat. Mikuláš je ten „kápo“ a oni jeho pomocníci. Reprezentují vyvážené polarity dobra a zla, které se snoubí právě v Mikulášovi.

Je prospěšné je všechny přijmout, jako součást nás samotných ve formě vnitřních archetypů (pravzorů moudrosti, dobra a zla). Stejně tak i u našich dětí. Můžeme s nimi následně s dětmi pracovat a mluvit o nich, to by bylo ale na další článek.

Pokud  tedy chceme děti učit vědomí toho, že naše činy mají obrovský význam a zanechávají „někde“ otisk, jedním z možných a krásných způsobů je právě využití mikulášského svátku.
Když chceme uspořádat návštěvu Mikuláše,
mělo by to být v duchu klidné a sváteční atmosféry. Žádné divadlo. Sváteční a hluboký pocit zůstává po vydařené návštěvě i následně. Naši kluci nám sami od sebe připomínají slova Mikuláše…
Mikuláš by měl vzbuzovat svou moudrostí, láskyplností a nadhledem obrovský respekt a úctu. Rozhodně by neměl vzbuzovat strach nebo být dětem k smíchu. Tady je dobré dbát na výběr Mikuláše (převlečený starší bratranec není úplně vhodný).
Pokud se nepodaří uspořádat návštěvu v tomto duchu, podle mě je lepší se jiné akci vyhnout. Můžeme zanechat třeba jen balíček u lucerničky, třeba s dopisem. Nebo si alespoň vysvětlit, kdo je pravý Mikuláš.

Nadílka?
Mikuláš nevyžaduje odpustky ve formě básniček a proto taky nenosí nějakou odplatu nebo odměnu. Nadílku je možné využít také jako součást celé oslavy a její skladbu přizpůsobit tak, aby vybízela k sebereflexi. Žádné nablýskané figurky či hračky…Možná překvapivě, jen skromné a jednoduché plody, které se dají hned vychutnat nebo vyžadují určité úsilí k vydobytí požitku, bohatě postačí. Děti velmi dobře odhadnou, co za co mají…
Podstatné je láskyplně nastavené zrcadlo, bezpečí a láska rodičů a třešínka na dortu – vědomí, že nás něco přesahuje.

To jen těžko zajistíme na Mikulášské, která si dovoluje veřejně posuzovat chování dětí, manipulovat a tahat je do pekla. Nechali jsme si zlo přerůst přes hlavu a obraz řádějících čertů je tak trochu obraz celé naší společnosti. Zlu neklademe žádné hranice a necháme ho vládnout… Dobro je tiché a pravá moudrost…? Ta, se nám někam vytratila…
Vraťme se k původnímu poselství, které nese Mikuláš, zvěstovatel Vánoc…
Podrobněji o poselství roku od léta do Vánoc nejdete tu >>>.
Pokud vás zajímajá jak vyhnat podzimní depku a přínosy pravidelného rytmu roku, mrkněte sem. >>>
Přeji vám, ať vás navštíví ten pravý a moudrý Mikuláš. Pište a sdílejte, aby se více rodičů mohlo rozhodnout jinak.
Káta

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account