Tři výtečné teplé saláty, které zahřejí a posílí imunitu
Že jsou saláty jen letní záležitostí, už dávno neplatí. Dnes si můžeme dopřát zdravé a čerstvé suroviny během celého roku a z nich si chutné saláty připravit. Na podzim bychom rozhodně neměli vynechávat přísun vitamínů a minerálů. Právě v sychravém listopadovém počasí je potřeba pořádně povzbudit a podpořit náš imunitní systém. Přináším vám tři varianty z ingrediencí, které jsou právě teď k dostání na pultech a trzích čerstvé a za příznivé ceny. Můžete si je dát samotné s toastem anebo jako přílohu ke šťavnatému masíčku.
Příprava není vůbec nijak složitá. Za pár minut můžete servírovat teplý a vydatný pokrm, který vás zahřeje a zásobí tělo důležitými látkami prospěšnými pro váš organismus.
TEPLÝ SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY A HLÍVY
Příprava: 45 minut (pokud si budete řepu tepelně upravovat. Pokud ji máte v zásobě již pečenou či vařenou, pak se doba přípravy zkrátí na neuvěřitelných 15 minut!), 2 salátové nebo 4 přílohové porce.
Co budete potřebovat?
3 bulvy pečené řepy
200 g hlívy ústřičné
1 cibule
4 PL kokosového oleje
1 ČL soli
Špetka pepře
1 limeta (nejprve si z ní nastrouhejte kůru a pak z ní vymačkejte šťávu)
Špetka strouhaného zázvoru (1/4 ČL postačí)
1 ČL čerstvého tymiánu
Na posypání 2 PL sezamových semínek
Připravte si červenou řepu.
Můj TIP: každou bulvu řepy řádně omyjte (vydrbejte kartáčkem) a pak ji položte na čtvereček alobalu. Pokapejte olejem a přidejte čerstvé nebo sušené bylinky. Zabalte do ranečku a vložte na pekáček. V předehřáté troubě na 180 °C pečte cca 35 – 40 minut. Délka závisí na velikosti bulvy. Vyjměte a nechte chvilku vychladnout. Poté každou řepu oloupejte.
Pokud ji máte již tepelně upravenou předem, pak stačí, když každý kousek nakrájíte na „hranolky“.
Hlívu omyjte a nakrájejte na tenké proužky. Cibuli nasekejte na jemno.
Na pánvičce si rozehřejte olej a přihoďte cibuli. Krátce orestujte do sklovata. Pak přidejte nakrájenou hlívu a a spolu s cibulí restujte dalších cca 5 minut. A je řada na řepě. Smíchejte a krátce prohřejte. Okořeňte solí, pepřem, zázvorem a tymiánem. Zakápněte limetovou šťávou a přidejte limetovou kůru.
Stáhněte z plotýnky a naservírujte na talíř. Posypte sezamovými semínky a můžete podávat. Dobrou chuť.
SALÁT Z MRKVE A KUKUŘICE
Tato varianta salátu je na sladko-kyselý způsob. Je vynikající s čerstvým křupavým pečivem nebo jako příloha k pečené rybě.
Doba přípravy: 30 minut
Připravte si na 2 porce salátu nebo 4 porce přílohy:
6 větších mrkví (cca 500 g)
½ konzervy nakládané kukuřice (cca 120 g)
1 větší cibule
4 PL kokosového oleje
Špetka cayenského pepře
1 a ½ ČL soli
1 citron (nejdříve si nastrouhejte kůru a poté vymačkejte šťávu)
2 PL třtinového cukru
½ PL vinného octa
1 PL nasekaného koriandru
Nejdříve si tepelně upravte mrkev. Oškrábejte ji a nakrájejte na tenká kolečka. Pozor, ať se vám během vaření nerozlámou. Doporučuji krájet tak 3 mm široké. Mrkev vložte do studené vody a vařte cca 15 minut. Mrkev musí být krásně křupavá. Slijte vodu a nechte okapat.
Cibuli nakrájejte na půl měsíčky.
Na pánvičce si rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte třtinový cukr a zkaramelizujte.
Můj TIP: pokud máte doma cibuli červenou, vezměte tuto. Salát bude ve výsledku barevnější.
Přidejte uvařenou mrkev a prohoďte s karamelovou cibulí. Není již potřeba žádné delší tepelné úpravy. Okořeňte cayenským pepřem. Právě ten dodá salátu prohřívací efekt a pikantní chuť. Přidejte citronovou kůru a šťávu, vinný ocet a sůl. Promíchejte. Přisypte kukuřici a spojte se směsí na pánvičce. Na závěr přidejte koriandr.
Hotovo. Můžete servírovat. Dobrou chuť.
SALÁT Z PEČENÉHO LILKU A KRÉMOVÝCH ŽAMPIÓNŮ
Úžasná delikatesa. Pečený lilek je sám o sobě skvělý a v kombinaci se žampiony vytváří neodolatelný salát, který musíte rozhodně vyzkoušet.
Doba přípravy: 30 minut, 2 porce
Co budete potřebovat?
1 lilek
250 g krémových žampionů
½ konzervy nakládané kukuřice
Špetka pepře
1 PL čerstvého tymiánu
2 ČL soli
1 PL balsamica
1 PL nasekané petrželky
4 PL kokosového oleje
Lilek si nejprve upečte. Omyjte ho a nakrájejte na tenká kolečka o tloušťce asi 3 mm. Položte je na ubrousek, posypte 1 ČL a nechte vypotit. Přebytečnou vodu setřete ubrouskem a vyskládejte na pečící papír. Pokapejte olejem a vložte do trouby na 180 °C. Pečte cca 12 minut.
Žampiony omyjte a sloupněte z hlaviček slupku. Vložte do pekáčku, zakápněte kapkou oleje a dejte na 5 minut péci do trouby k lilku. Nekrájejte je. Ponechte jim celý tvar. Budou křupavější a lahodnější.
Upečený lilek a žampiony přendejte do misky a přidejte kukuřici. Ochuťte pepřem, solí, balsamicem a čerstvými bylinkami. Hotovo, můžete servírovat.
Dobrou chuť!
Zdroj foto: Jaroslava Frančíková