EFT: Revoluční Přístup k Odstranění Emočních Bloků

Znáte EFT neboli ťukání? Já nedávno ještě vůbec nevěděla, že něco takového existuje. Ale když na mne začalo EFT odevšad vyskakovat, začala jsem zjišťovat, co že to to „ťukání“ vlastně je.

Napřed jsem tomu nedůvěřovala. Že by mi poťukávání na různé části těla mělo pomoci odstranit psychické bloky?
Ale protože jsem zvědavá, pořídila jsem si e-book Kladivo na bloky k bohatství, učebnici EFT s podrobnými videonávody. Musím říct, že výsledky mne překvapily. A ihned po prvním vyzkoušení jsem musela uznat, že se cítím mnohem lépe.
Proto jsem si pozvala autorku knihy o EFT Kladivo na bloky Lindu Berger, aby nám prozradila více informací o metodě zvané EFT.


Lindo, co je to EFT?
EFT je zkratka z angličtiny Emotional Freedom Techniques, doslovný překlad Metody emocionální svobody. Vzhledem k tomu, že i to zní lidem trochu čínsky, je to prostě metoda k uvolnění emocí :-).
Také už jsem viděla český hovorový výraz „poťukávání“, což také popisuje o co jde.
Pokud vůbec nemáte tušení, o čem to tady mluvím, podívejte se na toto třináctisekundové video
https://www.youtube.com/watch?v=oHfYhmLHwgg
Jde o poťukávání určitých akupunkturních bodů, které slouží k uvolňování psychiky.

Na jaké oblasti se dá EFT použít?
Vlastně na všechny oblasti, které mají emocionální podtext a to je věru hodně oblastí! A co víc, dá se použít ke změně  našich přesvědčení, jakož i na vytváření nových spojů v mozku. Důležité je začít odstraňováním a uvolňováním právě emočního balastu a ne se hned vrhnout na pozitivno.
Jak si tě našlo EFT (odkud jsi se o této metodě dozvěděla)?
Našla jsem ho na internetu , protože opravdu hodně sleduji oblast seberozvoje. V angličtině je volně spousta kvalitního materiálu. Časem jsem však chtěla víc, takže došlo i na programy placené.

Důvěřovala  jsi této metodě hned, nebo jsi měla napřed pochybnosti?
Ne, nedůvěřovala, metoda mi přišla praštěná.  Tím asi upoutala mojí pozornost:-). Ovšem přišel bod, kdy jsem si řekla, nemám co ztratit, zkusím to. No, a tak mi nějak začalo EFT přirůstat k srdci. Zcela upřímně i proto, že je to časově nenáročné, žádná věda a výsledky (alespoň ty dílčí) přijdou dost rychle.

Jak ti praktikování EFT pomohlo ve tvém životě?                                                                             Pomohlo a stále mi pomáhá hodně. Momentálně nejvíc v emocionálně náročnějších situacích, když mě něco fakt dostane do smutku, do vzteku nebo do lítosti, když mě přepadnou pochybnosti o sobě apod.
Často se ten pocit při EFT ještě zintenzivní, to vidím, že jsem tu věc před sebou bagatelizovala. Ovšem zhorší se jen krátce, to jsou minuty a někdy i sekundy. Nakonec to rychle odejde. Bez ťukání bych to v sobě nosila mnohem déle. Nakonec bych to dala do nějakého vnitřního archívu a tam by to hnilo:)
V minulosti mi EFT pomohlo změnit můj přístup k mnoha věcem. Byla jsem kdysi rozvedená, sama s dcerou a honila peníze v práci, která mě už dávno nebavila. Krok za krokem jsem tyto oblasti změnila. Pochopitelně mám zas jiné výzvy a komplikace, ale celkově můžu říct, že ve svém životě mám, co jsem chtěla.

Razantnější změny tedy i s EFT mohou trochu trvat, záleží na kolika oblastech současně člověk pracuje.
Jaké jsou nejzajímavější přínosy EFT u tvých klientů?
Řekla bych, že všichni hned cítí úlevu. U věcí, které jim nedaly klidu, najednou mají odstup. A to je o co také jde, získat odstup, možnost reagovat jinak. Třeba věc, která je trápila roky, po 10 dnech ťukání, najednou ustupuje do pozadí. Můžou to pustit.
Další věcí, kterou mi říkají, je že si začali více věřit nebo více věřit svému cíli, že to není utopie, že to je realistické.
Kladivo na bloky k bohatství  je na světě ještě krátce, tam nemám dlouhodobá pozorování. Co zatím říkají, je že se to  v nich vnitřně přerovnává nebo že mají AHA momenty.

Je metoda EFT pro všechny?
Teoreticky ano. V praxi je to ovšem tak, že spousta lidí se nechce zabývat svým vnitřkem, svými emocemi a už vůbec ne hledat ty vnitřní překážky a bariéry. Je jednodušší vinit manžela, rodinu, vládu a vůbec celý svět.
S akutními stavy metoda pomůže každému, ale změna v životě se povede jen tomu, kdo se nebojí setkat se sám se sebou.


Na otázky odpovídala Linda Berger,
koučka a autorka e-booku Kladivo na bloky k bohatství a Finance jako zrcadlo vnitřního nastavení 
Tak co říkáte? Oslovila vás metoda EFT? Pokud ano, Linda pro všechny čtenáře připravila akci na svůj e-book Kladivo na bloky k bohatství.

Zdroj foto: Marie Vavrochová

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account