Rodák ze Sušice, který vždy tíhnul k filmu a výtvarnému umění, studoval na AVU a na Vysoké Škole Architektury. Nic z toho ovšem nedokončil a už za války poprvé přičichnul k oběma svým láskám. Začínal totiž jako kreslíř a fázař v Ateliéru filmových triků. Jako animátor stál u zrodu proslulého studia Bratři v triku a nakonec se stal na čtyřicet let předním animátorem a režisérem Studia Jiřího Trnky.
Jako režisér debutoval začátkem padesátých let loutkovou pohádkou PERNÍKOVÁ CHALOUPKA. Krátká moralita O SKLENIČKU VÍC se setkala s velkým mezinárodním ohlasem a jeho další tvorba byla tudíž sledována se zvýšenou pozorností. Pojar nezklamal. Film LEV A PÍSNIČKA získal Grand Prix na prvním ročníku festivalu animovaného filmu v Annecy. Léta poté spolupracoval s kanadskou společností National Film Board, točil filmy na objednávku OSN a nadále sklízel ceny na nejrůznějších festivalech.
Největší popularitu na domácí půdě sklidila jeho série grotesek se dvěma “vypečenými” medvědy, započatá filmem POTKALI SE U KOLÍNA. Malé i velké diváky si získala bohatou imaginací, smyslem pro vizuální gag i vtipným doprovodným textem v podání Rudolfa Deyla mladšího, později Františka Filipovského.
Sluší se připomenout oblíbený Večerníček DÁŠEŇKA podle literární předlohy Karla Čapka a proslulé filmové zpracování Trnkovy dětské knížky ZAHRADA. V červnu 2003 na filmovém festivalu ve Zlíně byl Břetislav Pojar odměněn cenou za celoživotní přínos filmu pro děti a mládež. Dne 28. října 2008 bylo profesoru Břetislavu Pojarovi uděleno státní vyznamenání Medaile Za zásluhy II. stupně z rukou prezidenta republiky Václava Klause a to “za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění”. Ocenění hradem odůvodněno slovy “Přináší poselství hlubokého humanismu a porozumění”. 
Břetislav pojar zemřel 12.10.2012 ve věku 89 let.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account