Jako první si 4. října připomínáme

Mezinárodní den zvířat

Dnes je tomu přesně 795 let, kdy zemřel sv. František z Assissi. Mnich františkánského řádu zasvětil celý svůj život péči o nemocná a opuštěná zvířata, proto byl tento den ustanoven jako Mezinárodní den zvířat.

Mezinárodní den zvířat datuje počátek své tradice do roku 1931, kdy byl založen ve Florencii jako úmluva ekologů, kteří chtěli upozornit na situaci ohrožených druhů. Od té doby jeho význam narostl, obsáhl všechny druhy zvířat a slaví se v mnoha koutech světa. 4. říjen byl vybrán, protože právě v tento den slavíme svátek Sv. Františka z Assisi, patrona všech zvířat.

Smyslem tohoto dne je též uvědomění si, jak se ke zvířatům lidé chovají a zda by si je vůbec měli pořizovat, zda jsou schopni jim věnovat náležitou péči a lásku.

4. říjen je ovšem slaven i jako

Mezinárodní den sídel

Smyslem Světového dne lidských sídel je zlepšování podmínek pro naše žití, a to nejen ve smyslu “staveb a bydlení”. V mnoha rodinách se za dveřmi “domova” skrývá domácí násilí, zneužívání dětí i ostatních členů rodiny a to vše jsou záležitosti, které je třeba řešit nejen v tento den.

Datum je Organizací spojených národů (OSN) ustanoveno od roku 1985.
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account