Kořen libečku se vykopává brzy na jaře, ještě před vyrašením listů, nebo až na podzim, když jsou už listy suché. Čerstvý kořen je nutné ihned nasekat a usušit.
Libeček je močopudný, tím čistí a posiluje organismus, především nervovou soustavu a svalstvo, zlepšuje krevní oběh a pomáhá i při revmatismu, onemocnění ledvin, srdečních chorobách a dně. Působí i jako rozpouštědlo malých močových a žlučových kamenů a dokonce i jako mírné afrodiziakum. Ženám libeček pomáhá při nepravidelné menstruaci. Při léčbě ledvinových onemocnění se používá vždy pouze ve směsi, nikdy ne samostatně, protože by mohl ledviny dráždit. Roztlučený kořen s pár kapkami oleje se doporučuje přikládat na pigmentové skvrny na pokožce.
A co třeba domácí polévkové koření…ještě je list.

Postup přípravy receptu

  1. Libeček pořádně osprchujeme a pomeleme na masovém strojku. …
  2. Do tekuté směsi přidáme sůl, 2 lžíce oleje a majoránku a vaříme tak dlouho, až výluh zredukujeme na polovinu. …
  3. Vzniklý koncentrát můžeme přidávat do polévek a podle chuti i do jiných pokrmů, například do omáček.
  4. Polévkové koření z libečku - TopRecepty.cz

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account