Období „nechceš cuketu“ je tady, tak se na něj pojďme trochu připravit. Cuketa k nám přišla ze Středomoří, kde je dodnes jednou ze základních složek stravy. Tato velmi všestranná surovina se může chlubit i mnoha skvělými účinky na zdraví, například zbavuje tělo zánětů, snižuje riziko zácpy díky značnému obsahu vlákniny, napomáhá k udržení zdravého krevního tlaku, udržuje pleť mladistvou a zdravou nebo je skvělá při snaze zhubnout.
Tyto a další benefity má na lidské tělo díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů, vody a živin. Podíváme-li se na ni blíže, pak obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E a K a z minerálních látek pak železo, hořčík, vápník, zinek, draslík a další. Zeaxantin a lutein obsažené v cuketě zase mohou přispívat ke snížení rizika vzniku očních problémů, jako například šedého zákalu. Cuketu jsme často zvyklí loupat, ale pokud můžete, slupku jí ponechte. Proč? Je totiž plná vitamínu C a B6, zároveň se hodí jako výborný zdroj vlákniny, což pomáhá našemu trávení. Ať už si ji tedy přidáte do salátu, ugrilujete, naložíte, zapečete nebo cokoliv jiného, můžete si být jisti, že svému tělu uděláte dobře.
Cuketový pekáček
Ingredience
1 šálek vody
½ šálku nevařené bílé rýže
500 g vepřové klobásy
¼ šálku nakrájené cibule
4 šálky cukety nakrájené na kostičky
1 šálek čerstvých rajčat nakrájených na kostičky
2 plechovky nakrájených žampionů
1 balení taveného sýra
1 špetka sušeného oregana
sůl a pepř podle chuti
Postup
V malém hrnci vodu a rýži přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte do změknutí, asi 20 minut. Odstavte a dejte stranou.
Předehřejte troubu na 165 °C. Na velké pánvi opečte klobásu a cibuli a míchejte, dokud rovnoměrně nezhnědnou. Přebytečný tuk slijte. Vmíchejte cuketu a rajčata a vařte do změknutí. Vmíchejte uvařenou rýži, houby a sýr. Dochuťte oreganem, solí a pepřem.
Směs rozprostřete do zapékací misky a pečte nezakryté v předehřáté troubě, dokud směs lehce nezhnědne a nevybublá, asi 1 hodinu.
Plněné cukety
Ingredience
Na nádivku
1/2 šálku dlouhozrnné rýže
250 g libového mletého hovězího masa
1 malá cibule
1/3 šálku nasekané petrželky
1/3 šálku nasekaného kopru
1 plechovka nakrájených rajčat se šťávou
1/2 šálku vody
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžička nového koření
1 lžička česnekového prášku
Sůl a pepř
Postup
Ve velké míse smíchejte ingredience na nádivku a ručně promíchejte, aby se směs spojila.
Odstraňte horní část 3 pevných rajčat a odstraňte jádro, abyste rajčata vydlabali a vytvořili tak prostor pro nádivku. Pomocí nože odstraňte úplný vršek cukety a poté každou cuketu rozkrojte napůl, abyste získali kratší cukety na naplnění. Nyní je třeba cukety vydlabat, aby se do nich vešla nádivka.
Dno velké hluboké pánve lehce potřete olejem. Nakrájejte zbývající rajčata a rozprostřete je po dně pánve. Nyní přidejte plátky cibule a jádra nebo srdíčka cuket. Posypte trochou soli a pepře.
Nyní rukama jemně naplňte vydlabaná rajčata rýžovou nádivkou. Poté volně naplňte cukety rýžovou nádivkou asi do 3/4 (rýžovou nádivku nepřeplňujte a netlačte do cuket, jinak se dobře neuvaří).
Uprostřed pánve naaranžujte plněná rajčata a kolem nich přidejte plněné cukety. Cukety trochu nakloňte, aby se pěkně uvařily a spotřebovaly méně tekutiny. Nyní přidejte rajčatovou omáčku a vodu. Lehce je posypte solí a pepřem. Pánev postavte na sporák a vařte, dokud se tekutina nezačne vařit. Snižte teplotu, přiklopte a vařte 50 minut, dokud cukety nezměknou a rýžová náplň nebude zcela uvařená.
Přendejte na servírovací talíř nebo do jednotlivých misek. Přelijte omáčkou z pánve.
Postup
Cukety a citronovou šťávu vařte a míchejte ve velkém hrnci, dokud cukety nezměknou, 15 až 20 minut. Vmíchejte 1 šálek cukru, 1 lžičku skořice a muškátový oříšek a vařte ještě 1 minutu. Odstavte a dejte stranou.
Předehřejte troubu na 190 stupňů a vymažte pekáč. Ve velké míse smíchejte mouku a 2 šálky cukru. Máslo vmíchejte mixérem nebo dvěma noži, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Do uvařené cuketové směsi vmíchejte 1/2 šálku drobenkové směsi. Na dno připravené formy natlačte 1/2 zbývající směsi drobenek. Rozetřete cuketovou směs a posypte ji zbývající drobenkou. Posypte zbývající 1 lžičkou skořice.
Pečte v předehřáté troubě, dokud povrch nezezlátne, 35 až 40 minut. Podávejte teplé nebo studené.
Zdroj: zdravopedie.cz; www.allrecipes.com; www.themediterraneandish.com
Foto: pixabay.com (autor: matthiasboeckel a nicoster) a freepik.com










