Herečka a zpěvačka Kateřina Brožová vypadá stále skvěle a mnohé jistě při pohledu na její dokonalé křivky překvapí, že je velký jedlík, který nikdy neodmítne dobré jídlo, a to ani sladké. Nová role v Divadle Radka Brzobohatého jí tak opravdu sedne, Bella Donna je totiž krásnou kuchařkou a bylinkářkou. Jenže od vaření může být jen malý krůček k něčemu zcela jinému – hříšnému.
Premiéra černé komedie oceňovaného rakouského dramatika Stefana Vögela Bella Donna je naplánována na 10. dubna 2025. Hlavní hrdinka Carmen, skvělá kuchařka, bylinkářka a autorka kuchařek, umí pobláznit nejednoho muže, jenže každý z jejích partnerů ji po čase začne něčím štvát. Díky své znalosti bylin a přípravy nejrůznějších lektvarů se jich však umí snadno zbavit. Její nápadník se tak jednoho dne dočká speciálního nápoje s ingrediencí, kterou rozhodně nečeká – rulíkem zlomocným neboli atropa bella−donna. Geniální plán, ale stačí drobnost a nic nevychází, jak má. O bláznivé zápletky i překvapivá rozuzlení rozhodně není nouze a chcete-li vědět, jak vše dopadne, vydejte se do divadla.
Aby se herci lépe vžily do svých rolí, vydali se vaření vyzkoušet pod dohledem šéfkuchaře Jakuba Mužíka. „Protože se hra opírá o autorku kuchařek a Kateřina tam bude hodně vařit, rozhodli jsme se zajít se všemi herci z této nové hry do nejhezčí školy vaření Ola Kala. My s manželem doma vaříme často, a navíc chodíme pravidelně na Czech Mussel Week a těšíme se i na Shell days, takže já si to tu nesmírně užívám,“ přiznává Romana Goščíková, ředitelka Divadla Radka Brzobohatého, s tím, že ona ale přece jen raději peče.
„Myslím si, že jsem docela dobrá kuchařka, učila mě maminka, ale sama jsem pak vařila intuitivně. Vždycky co jsem uvařila, každému chutnalo,“ svěřila se se svým kuchařským uměním Kateřina Brožová. Zastínit se ovšem nedají ani muži. „Já vařím moc rád, jsem mistr na italskou kuchyni, takže těstoviny všeho druhu a když dělám hovězí ragú, tak se všichni oblizují. Dcery mě chválí, že jsem král špaget,“ pochlubil se Lukáš Burian a dokonce nenápadně naznačil, že je lepší kuchař než jeho žena herečka Anna Kulovaná, ale nahlas to prý nikdy nepřizná. Mistrem jedné z českých klasik, držkové polévky, je prý Petr Motloch, svou geniální recepturu již vařil asi 300krát.
Hrají: Kateřina Brožová, Petr Motloch, Barbora Kepková, Tomáš Racek, Ján Burda, Libor Hruška
Režie: Lukáš Burian
Partnerem hry je Hopi Fish Hub, společnost pořádající například Czech Mussel Week, který se letos uskuteční ve dnech 15.-21. září. V plánu je ovšem i několik další akcí, z nichž nejbližší s názvem Shell Days proběhne od 22. do 30. března. Dále se můžete těšit v květnu na Shrimp Week, v červnu na Grill Days, v listopadu na Matjes Days, nový rok odstartují Fancy Seafood Days a v plánu je také zlatý hřeb – Lobster and Crab Weekend Brunch.
Zdroj: Redakční text, Divadlo Radka Brzobohatého
Foto: se souhlasem Kristýny Solničkové (Ženy s.r.o.)