Přiznám se, že až do letošního jara, jsem vůbec netušila, že něco jako Lesní pažitka, či divoký šnytlík vůbec existuje. Ale člověk se stále učí.
Když jsem jí asi před 3 týdny poprvé objevila na okraji mokřin u rybníku nedaleko našeho bydliště, myslela jsem si zprvu, že v daném místě bude nějaká navážka a roste tam tudíž klasický šnytlík, jen mi bylo divné, proč u rodičů na zahrádce ho v tu dobu koukaly sotva 1-2 centimetry a zde dosahoval již výšky 10x větší. A tak mi to nedalo a nechala jsem se poučit.
Lesní pažitka v jarním období vytváří v některých lokalitách poměrně rozsáhlé porosty, takže nehrozí, že by v nich byla rozumným sběrem vymýcena. Najdeme ji ale opravdu jen zjara, v průběhu několika březnových a dubnových týdnů. A je moc dobrá.
Lesní šnytlík přitom poznáme poměrně snadno – v porostech lesních trav je na dálku patrný znatelně tmavší barvou a rovnými, úzkými a dutými stonky. Od klasické pažitky prodávané v obchodech i od té ze zahrádek se liší na pohled jen tím, že není tak mohutný, a také chutí – je jemnější, ale hodně aromatický.
Přestože je samozřejmě nejlepší konzumovat lesní pažitku zcela čerstvou (klidně i rovnou v lese), není problém uchovat si ji po celý rok, do příští jarní sezóny ve vlastní domácnosti. Stvoly šnytlíku stačí pokrájet na menší kousky, vložit do igelitového obalu a skladovat v mrazáku. Minimálně ze svého příjemného aroma neztratí takto skladovaný lesní šnytlík vůbec nic – dokonce i po dobu několika let.
Lesní pažitka patří mezi zeleninu s nízkými nároky na pěstování, protože nemá velké nároky na dodávané živin – možná i proto ji na jaře najdeme téměř ve všech lesních lokalitách. Navzdory tomu má pro lidský organismus řadu příznivých účinků – kromě toho, že podporuje chuť k jídlu, působí blahodárně při trávicích procesech, a má také protikarcinogenní a protisklerotické účinky. Je vhodnou ingrediencí prakticky do všech pokrmů, navíc snižuje krevní tlak a nemá téměř žádné kalorie.
No já mám po včerejším výletě do oblasti Holanských rybníků v mrazáku dvě velké krabičky pažitky zamražené a jak jste na tom vy? Opravdu je jí teď všude plno.