V socialistické kuchyni to byl v podstatě jediný ocet, který se dal koupit. Je velmi silný, nejsilnější ze všech octů. Obvykle se prodává v koncentraci 8 %, ale sehnat se dá i 10%. To zcela předurčuje, k čemu je v domácnosti dobrý.
Výroba probíhá kvašením ředěného etanolu. Ve vodném roztoku je kvasný ocet při velmi nízkých koncentracích vůní i chutí velmi podobný roztoku kyseliny citronové, díky čemu jej lze s úspěchem použít v kuchyni do nápojů, nebo jako prostředek proti zápachům.
Ocet je konzervační činidlo, jen pokud je dostatečně silný, a to tento kvasný lihový zcela jistě je. Použijte ho proto bez obav na nakládané okurky, sterilovanou zeleninu i houby, a taky na utopence. Lihový ocet svou koncentrací dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.
S jeho pomocí snadno odstraníte vodní kámen, zatuchlost pračky i šmouhy ze zrcadel a skel. Potírejte s ním kůži po bodnutí zlomyslným hmyzem. Dřívější ranhojiči s ním vymývali rány, ale od toho už máme jiné dezinfekční prostředky.
Rozhodně ho ale nelijte do salátu, jedině pokud byste se ho chystali nejprve naředit.
A ještě jedno možné použití: čpavý ocet snadno probouzí osobu upadlou do mdlob.