Rajčatové housky
Ingredience
- 250 g špaldové mouky
- 250 g hladké mouky
- cca 200ml mléka
- 100 ml oleje
- 100 g zakysané smetany
- 2 žloutky
- 2 vrchovaté polévkové lžíce rajčatové omáčky možný je i rajčatový protlak
- 2 rovné lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 20 g čerstvého droždí
Instrukce
- Mléko ohřejte aby bylo vlažné, přidejte lžičku cukru, rozdrobené droždí a špaldovou mouku. Dobře promíchejte a nechte přibližně 20 - 30 minut vzejít kvásek - omládek.
- Omládek zdvojnásobí svůj objem a bude krásně bublinkatý. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte pružné těsto. Pokud by bylo potřeba, přidejte po kapkách vlažné mléko či trochu mouky, každá mouka saje jinak, dokud nebude těsto hezky hladké.
- Nechte přibližně další hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvarujte asi 16 housek, bochánků nebo jiných tvarů, pomažte rozšlehanými bílky které nepřišly do těsta a posypte libovolnými semínky, mákem či strouhaným sýrem - takové jsou u nás nejoblíbenější. Nechte pár minut na plechu nakynout, vložte do trouby rozehřáté na 180°C a upečte dozlatova.