Datum / čas
Date(s) - 5. 10. 2024
19:30 - 21:00

Místo konání
Bazilika sv. Prokopa

Kategorie Žádná kategorie


Baziliku sv. Prokopa v Třebíči rozezní 5. října od 19:30 koncert s díly barokních mistrů – obnovená premiéra Habermannovy Mše ke sv. Prokopovi a oratorium Jephtha Georga Fridricha Händela. Živě jej bude vysílat Český rozhlas Vltava.

Výjimečný koncert připravil Český rozhlas Vltava a Třebíčský hudební festival pro všechny milovníky klasické hudby, obdivovatele architektury a míst s geniem loci. V sobotu 5. října od 19.30 provede Czech Ensemble Baroque Mši ke sv. Prokopovi českého skladatele Františka Václava Habermanna v novodobé světové premiéře. Zazní také výběr z dramatického oratoria Jephtha Georga Friedricha Händela.

Nejeden posluchač si jistě při pozorném poslechu koncertu povšimne nápadně podobných témat v obou dílech. Ačkoli byl český barokní skladatel a světoběžník F. V. Habermann o více jak dvacet let mladší, byl to právě dnes proslulý a obdivovaný Händel, který ze mší znovuobjevovaného Habermanna čerpal inspiraci ve vlastní tvorbě.

V bazilice sv. Prokopa se propojí nejen hudba ke cti zemského patrona s místem jemu zasvěceným, ale také dechberoucí architektura chrámového prostoru, která právem patří k pokladům světového kulturního dědictví UNESCO. Románské a gotické prvky organicky propojuje klenba a další stavitelské úpravy barokního architekta Františka Maxmiliána Kaňky, který svým tvůrčím zásahem znovu pozvednul pobořenou stavbu k duchovnímu životu. V letošním roce si také připomínáme výročí 350 let od narození tohoto významného českého architekta.

Zdroj: Český rozhlas Vltava

Foto: se souhlasem Třebíčského hudebního festivalu

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account