Jablečné pokušení Tarte Tatin

Vytisknout recept
Jablka v kombinaci se skořicí a jemným karamelovým nádechem dokonale ladí k podzimnímu počasí. Ve francouzském koláči Tarte Tatin hrají právě zkaramelizovaná jablka hlavní roli. Tento obrácený koláč vznikl vlastně omylem na konci 19. století, ale kdo jej ochutná bude za chybu tehdejší provozovatelky rodinného hotelu v malém francouzském městečku Lamotte-Beuvron opravdu rád.
Kategorie Dezert
Kuchyně Francouzská
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 8
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

Na těsto:

  • 110 g + 15 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 50 g pokrájeného studeného másla
  • 1 středně velké vejce
  • 1 pl krupicového cukru
  • špetka soli

Na karamelizovaná jablka:

  • 5 větších pevných jablek nejlepší jsou lehce kyselá česká jablka
  • 110 g másla
  • 100 –150 g krupicového cukru

Instrukce

  • Začněte přípravou jablek. Oloupejte je, nakrájejte na osminky a odstraňte jádřinec nebo jeho zbytky. Dejte si záležet na krájení, ať je koláč vzhledný. Pro pečení koláče je vhodná široká hlubší pánev, která má rukojeť použitelnou v troubě, anebo zapékací mísa, případně kulatý pekáček.
  • Do nádoby, v níž budete koláč péct, nasypte cukr a na středním plameni ho nechte postupně rozpustit (míchejte a neodcházejte od něj), až vznikne karamel. Do karamelu vyskládejte jablka a nechte je v karamelu marinovat. Stáhněte z ohně.
  • Těsto se připravuje jako klasické křehké. Mouku, sůl a cukr promíchejte na válu a zapracujte pokrájené máslo na drobenku. Pracujte rychle, aby máslo příliš nezteplalo. Přidejte vejce a vypracujte hladké jednotvárné těsto. Na chvíli vložte do lednice, aby se máslo zatáhlo.
  • Vyválejte tenký plát těsta do tvaru kruhu – o něco většího, než je vaše nádoba – mezi dvěma kusy pečicího papíru. Nejlepší je na to mramorový nebo kamenný váleček, který těsto zároveň chladí. Ale zvládnete to i s klasickým dřevěným.
  • Těstem zaklopte jablka, rozložená rovnoměrně po celé ploše zapékací nádoby, a vše jemně stlačte, aby se koláč spekl dohromady. Pečte v předehřáté troubě při 170 °C cca 35–40 min. Před vyklopením nechte koláč chvíli odpočinout. Okraje odchlípněte příborovým nebo dřevěným nožem. Poté koláč přiklopte velkým talířem a rychlým pohybem ho otočte vzhůru nohama. Z koláče může odtéct přebytečná tekutina, máslo a šťáva z jablek. Horký karamel navíc může i popálit, tak raději pracujte opatrně a obracejte koláč třeba nad dřezem.

Notes

Zdroj a foto: Babiččina volba
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account