V oboře žije kolem 130 bílých jelenů a spolu s nimi je zde chována černá mutace daňka skvrnitého. Obora je v současné době pro veřejnost nepřístupná a naučná stezka zde byla zrušena.

Obora byla založena na popud hraběte Matyáše Thun-Hohensteina v roce 1826. Ten tehdy nechal vysušit velký rybník za zámeckým parkem. Vznikla tak obora o rozloze téměř 250 ha. Od hraběte Kinského z Chlumce nad Cidlinou. dostal několik kusů bílé jelení zvěře (původem snad z Persie či Indie), těm se zde dařilo a v nejlepších dobách čítalo stádo až 200 kusů.
 
Obora Žehušice byla zbudivána ve stylu anglického parku na místě vysušeného rybníka vysázením vzácných druhů rostlin. Bývalá hráz rybníka tvořila hlavní okružní cestu oborou a vtiskává jí osobitý ráz. V oboře je též chováno stádo černé mutace daňka skvrnitého v počtu 130 kusů. Se zvěří se hospodaří mysliveckým způsobem.
——————————————————————————————————-
Dle zpráv z tisku koupil žehušický zámek nový majitel, a obora je (zřejmě od roku 2011) veřejnosti nepřístupná. Pravděpodobně nebude znovu zpřístupněna ani po rekonstrukci zámku. Naučná stezka tím pádem zanikla, zájemci o bílé jeleny mohou navštívit nedalekou oboru Žleby. Škoda.
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account