Fyzická a psychická vyčerpanost není v dnešní uspěchané době nic neobvyklého a mnohdy si bohužel neuvědomujeme, jak rozsáhlé následky tento stav může mít. Najít cestu k rovnováze a zdraví nám mohou pomoci meditace. Jedná se o aktivitu, která nás přibližuje blíže k sobě samým a ukazuje, jak být tady a teď. Jak s meditací začít, aby přinesla kýžený efekt?

Zastavit myšlenky, které nám víří hlavou, je často téměř nadlidský úkon. Když však postupně začnete vědomě přesouvat pozornost na svůj dech a půjdete více do svého nitra, časem uvidíte, že sice myšlenky vaší hlavou probíhají, ale vy je dokážete nechat zkrátka opravdu jen proběhnout. Bez hodnocení, analyzování a jakéhokoliv zaobírání se jimi.

Postupné kroky do světa meditace

Začít s meditací bývá oříšek zvláště proto, že mnoho lidí zkrátka nedokáže být jen samo se sebou. Jenže pokud si právě tohle neosvojíte, jak můžete pak dobře vycházet s ostatními? Někomu pro začátek pomohou společné řízené meditační hodiny, jiní si raději své prvotní pokusy odbydou v soukromí. Právě pro druhou skupinu máme několik tipů, jak na to:

  • Stanovte si čas cvičení, který vám vyhovuje. Nejúčinnější jsou obvykle rána, ale vhodná je i jiná doba. Velmi žádoucí také bývá meditování ve stejný čas a na stejném místě.
  • K meditaci si najděte klidné místo, kde vás nikdo a nic nebude rušit.
  • Lehněte si nebo se posaďte vzpřímeně, nohy můžete mít překřížené do tureckého sedu, ale není to nezbytné. Ruce si položte buď na nohy dlaněmi vzhůru, nebo jak je vám pohodlné.
  • Zavřete oči, pomůže vám to zklidnit mysl. Dýchejte, zcela vědomě, soustřeďte se na každý nádech a výdech.
  • Uvolněte postupně celé tělo včetně obličejových svalů.
  • Najděte si nějakou „kotvu“, tedy něco, co vám pomůže vrátit se do stavu tady a teď, pokud by vás myšlenky opět začaly odvádět pryč. Jako kotvu můžete zvolit cokoliv, například zvuk nebo hluboký nádech a výdech.
  • Představte si své myšlenky jako listy poletující ve větru, které zkrátka jen proletí kolem. Můžete také zkusit věnovat svou pozornost jednotlivým smyslům, díky čemuž se budete méně zaobírat myšlenkami.
  • Pokud jste naprostými začátečníky, začněte s meditací třeba na pěti minutách a postupně dobu strávenou ve svém nitru prodlužujte.
  • Na závěr si poděkujte, že jste věnovali čas sobě a své duševní pohodě.

Nenechte se odradit, výsledky stojí za to

Osvojení meditace vyžaduje čas a praxi, čemuž se náš mozek může snažit bránit kladením různých překážek. Zvláště ve chvílích, kdy se necítíme dobře, se mohou objevovat myšlenky plné důvodů, proč meditační praktiky vynechat. V momentě, kdy však víte, proč je pro vás meditace důležitá a co dobrého vám přináší, dokážete podobné sabotéry zahnat.

Meditačních technik existuje mnoho, všechny však vedou k tomu, že časem dochází ke snížení hladiny stresu, lepšímu spánku, uvolnění fyzického napětí, většímu klidu či zlepšení nálady.

 

Zdroj: Wikipedia Commons, toolkit.lifeline.org.au, nhs.uk

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account